Nem túl jó ízű, de nagyon egyszerű módszert javasol egy biokémikus az ingadozó vércukorszint és a testzsír szabályozására: napi egy kanál, vízbe kevert ecet a főétkezés előtt szerinte csodákat tesz a testünkkel.

Az ecet számtalan esetben segíthet a háztartásban, és jól jön a főzésnél is, ám itt nem ér véget a jó tulajdonságainak listája. Lehet hogy az íze próbatétel elé állítja az embereket, ám egy szakember szerint egyenesen csodákra képes a szervezetünkkel.

A „Diary Of A CEO” című podcast egyik epizódjában Jessie Inchauspé francia biokémikus és bestseller-szerző az ideális diétáról beszélt. Az édes reggelik sósra cserélése és a megfelelő zöldségfogyasztás mellett a legfontosabb tanácsa az volt, hogy a nap legbőségesebb étkezése előtt 10 perccel igyunk meg egy evőkanál ecetet.

Természetesen a biokémikus nem arra kapacitál, hogy marassuk le nyelőcsövünkről a nyálkahártyát, és a fogainkról a zománcot, így az ecetet egy nagy pohár vízbe keverve javasolja elfogyasztani. 

Az ok: az egészségügyi guru szerint az ecet hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a zsigeri, vagy más néven hasüregi zsír mennyiségét.

„Az ecet ecetsavat tartalmaz, amely kölcsönhatásba lép az ember emésztőenzimjeivel, és minden erőfeszítés nélkül akár 30%-kal csökkenti az étkezés után magasra ugró vércukorszintet" – mondja Inchauspé.

Az egészségtelen modern táplálkozási szokások miatt rendszeresen magasra felszökő, majd leeső vércukorszint komoly egészségügyi problémákhoz, emellett állandó pörgéshez, ingerlékenységhez, végül kimerültséghez vezet. Ráadásul állandó falási rohamokat vált kis a szervezetből. 

A biokémikus szerint a napi ecetfogyasztás pont ezt a hullámvasutat állítja meg, így egy sokkal egészségesebb életmódot biztosít. 

Tény, hogy nem túl finom, de filléres és egyszerű módszer, ami nagyon gyorsan megmutatja a hatását, elmúlik az állandó evési kényszer, az ingerlékenység és a fáradtság is

– teszi hozzá.

Ami az ecet típusát illeti, Inchauspé szerint bármelyik megfelel – de kétségtelenül az almaecet a legízletesebb.

Ráadásul egy korábbi kutatás már azt is bizonyította, hogy napi egy kanál almaecet étkezés előtt akár 18 kiló leadását is elősegítette túlsúlyos embereknél, mindössze három hónap alatt. 

(NyPost)

(Borítókép: kanalas ételt fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)