Egy brit ráktúlélő influenszer osztotta meg követőivel, mi volt az a furcsa tünet, amit először nem vett komolyan, majd végül, amikor orvoshoz fordult miatta, kiderült, hogy nyirokrákja van.

Világszerte növekszik azoknak a fiataloknak a száma, akik valamilyen daganatos betegséggel küzdenek. Leginkább a mellrák, a vastagbélrák és a szájüregi rákok különböző fajtái szaporodtak meg a 25 év felettiek között, ám a limfómás esetek is egyre gyakoribbak.

A limfóma a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek egyik fajtájának, a limfocitáknak a betegsége. A rákos fehérvérsejtek rendellenes fejlődése okozza a nyirokcsomókban kialakuló rosszindulatú daganatok megjelenését. Leggyakoribb tünetei az éjszakai izzadás, az akaratlan fogyás, a megmagyarázhatatlan láz, a tartós köhögés és a viszketés.

Ám van egy tünet, ami annyira különös, hogy szinte senki nem gondolná, hogy rákra utal. Ez ráktúlélő influenszer Instagram oldalán osztotta meg követőivel, milyen furcsa dolog hívta fel rá a figyelmét, hogy valami nem stimmel az egészségével.

Lauren Firenze Gill elmesélte, hogy egy barátja karácsonyi buliján állt össze benne a kép, amikor a házigazda egy pohár Baileys likőrrel kínálta meg.

„Ó, mostanában nem igazán iszom, mert akkor olyan, mintha tűkkel szurkálnának a nyakam jobb oldalán, végig a karomon és a ujjaimban" – utasította vissza az italt, és akkor rájött, hogy ez nem lehet normális.

Sokszor már egyetlen korty is elég volt a bizarr reakcióhoz. A karom olykor teljesen elzsibbadt, és az ujjbegyeim is érzéketlenné váltak.

Hirtelen bevillant, hogy valami tuti nincs rendben velem"  – idézte fel Gill, majd hozzátette, nem sokkal később felkereste a háziorvost, aki egy vérvételt javasolt. Amikor megjött az eredmény, a lány szembesült vele, hogy Hodgkins-limfómája van.  

A kutatóknak még nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni arra, hogy pontosan miért váltja ki az alkoholfogyasztás ezt a bizarr reakciót egyes rákos betegeknél. Egyelőre az alkohol erekre gyakorolt tágító és gyulladáskeltő hatására gyanakodnak. Elméletük szerint az erek tágulása, vagy gyulladása miatt a daganat a nyirokcsomóban hozzáérhet egy ideghez, és ez okozza a tűszúrásszerű vagy zsibbasztó érzéseket.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy ez a reakció csak néhány betegnél jelentkezik, tehát semmilyen más tünetet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Daily Mail)

(Borítókép: nő alkohollal a kezében. Illusztráció: Getty Images)