Egy új kutatás szerint a mérés közben sokkal komolyabb szerepe van a kar elhelyezkedésének, mint eddig gondolták, és emiatt a legtöbben rossz értékeket kapnak a mérés során.

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése nem csak azoknak fontos, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, hiszen ezeket az értékeket sok minden befolyásolja, és rengeteg betegséget is előre jelezhet a tartós eltérés a normális tartománytól. Sokan ellenőriztetik vérnyomásukat orvosukkal, de számos háztartásban megtalálható már vérnyomásmérő műszer is, az otthoni használathoz.

A megfelelő vérnyomásméréshez azonban nem csak egy jó mérő kell, hanem magát a mérést is profin kell végezni. Ráadásul, egy új kutatás szerint van egy olyan tényező, ami sokkal jobban befolyásolja a mérési eredményeket, mint azt akár az orvosok gondolták volna.

Mit mutatnak az értékek?

Az artériás vérnyomásmérés során a mért értéket általában két számmal adják meg: a szisztolés nyomással és a diasztolés nyomással. A vérnyomásmérés során mért első szám (szisztolés nyomás) jelzi az artériákban uralkodó maximális nyomást, amikor a szív összehúzódik, és a vér kifelé pumpálódik. A vérnyomásmérés során kapott második szám (diasztolés nyomás) pedig a minimális nyomást jelzi, amikor a szív elernyed, és a vér visszaáramlik az artériákba. Az egészséges felnőttek esetében az átlagos vérnyomásmérés értéke 120/80 Hgmm.

Ám a Johns Hopkins Egyetem orvosi központjának kutatói szerint a pontos vérnyomásmérés a kar megfelelő pozicionálásától függ – és ezt sok beteg és akár még orvos is rosszul csinálja. A JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók 133 felnőtt vérnyomásmérését hasonlították össze, akik három különböző helyzetben tartották karjukat: ölben pihentetve, egy felületre támaszkodva és oldalukon lógva.

A kutatócsoport megállapította, hogy amikor a résztvevők karját az oldalukon lógatták, a szisztolés nyomásuk 6,5 ponttal, a diasztolés nyomásuk pedig 4,4 ponttal volt magasabb. Az ölben megtámasztott kar a szisztolés nyomást 3,9 ponttal, a diasztolés nyomást pedig 4 ponttal emelte meg.

Dr. Tammy Brady – a Johns Hopkins Gyermekközpont gyermek magas vérnyomás programjának orvosi igazgatója – meglepődött az eredményeken. Megjegyezte, hogy a vérnyomás-eltérések akár a magas vérnyomás téves diagnózisához is vezethetnek, és a betegeknek olyan gyógyszereket írnak fel, amelyekre nincs szükségük, és nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak.

Az American Heart Association által a pontos vérnyomásméréshez ajánlott testhelyzet: a lábak laposan a padlón, a hát megtámasztott, a karok egy felületre támaszkodnak, a mandzsetta pedig a szív közepének magasságában helyezkedik el.

(NyPost)

(Borítókép: férfi megméri a vérnyomását. Illusztráció: Getty Images)