A prosztatarák az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban jelenik meg a fiatalabb korosztályban is. Mivel időben felfedezve nagyon jó eséllyel gyógyítható, érdemes odafigyelni a gyanús tünetekre.

Közeledik a Movember, a férfiak egészségmegőrzését célzó évenkénti kampány, ám nem csak emiatt esik újra több szó a megelőzés fontosságáról. Chris Hoy, a hatszoros olimpiai bajnok kerékpáros a napokban jelentette be, hogy áttétes prosztatarákban szenved, és csak pár éve lehet hátra. 

A 48 éves sportoló esete sajnos egyre gyakoribb: míg a prosztatarákot korábban jellemzően a 70 év felett diagnosztizálták, a 90-es évek eleje óta drámaian megnőtt a betegség előfordulása az 50 év alatti férfiaknál. Bár ennek a ráktípusnak a kialakulása nem köthető egyértelműen életmódbeli tényezőkhöz, vannak olyan jelek, amelyekre minden korú férfinak oda kell figyelnie. Különösen azért, mert a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése a korai felismerés esetén nagyon jól gyógyítható.

A prosztata egy körülbelül diónyi méretű mirigy, amely a férfiaknál közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és központi szerepet játszik az ondótermelésben és az ejakulációban. Elhelyezkedése miatt leggyakrabban két fő tünetet okoz, amire mindenképpen oda kell figyelni:

  • A vizelés gyakoriságának hirtelen megnövekedését: a normál napi vizelet mennyisége széles skálán mozog, 4 és 10 között is normális lehet, ezért a hangsúly a mennyiség hirtelen növekedésén van.
  • A vizelet ürítésével kapcsolatos panaszokat: ez lehet a hirtelen fellépő, sürgető inger, a vizelet megindulásának nehézsége, a vizeletürítés nehézsége, vagy az az érzés, hogy a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni. Emellett a vizeletben megjelenő vér is természetesen azonnali odafigyelést igényel.

Ezek a tünetek nem feltétlenül azt jelentik, hogy az adott férfinak prosztatarákja van – a legtöbbször egyszerűen a férfiak több mint felét érintő jóindulatú prosztataproblémák jele lehet. Ám mivel utalhatnak kezdődő rosszindulatú betegségre is, ezeket a panaszokat a háziorvosnak ki kell vizsgálnia, és ha nem találja meg az okot, beutalót kell kérni egy tapasztalt urológushoz. 

A már előrehaladott prosztatarák tünetei lehetnek tartozik a csont- és hátfájás, az étvágytalanság és váratlan fogyás, a fáradtság és a herékben jelentkező fájdalom.

(Daily Mail)

(Borítókép: férfi beteg az orvosnál. Illusztráció: Getty Images)