Egy új kutatás szerint a magas intenzitással végzett edzés elnyomja az éhségérzetért felelős hormon termelődését, így nem csak a kalóriák égetésével segít a fogyásban.

A kemény edzés nem csak a kalóriák elégetésével gyorsíthatja fel a fogyást. A Virginiai Egyetem tanulmánya szerint az erőteljes testmozgás jobban elnyomja az „éhséghormon” ghrelin szintjét egészséges felnőtteknél, különösen a nőknél, mint a mérsékelt edzés.

A vizsgálatban nők és férfiak egyaránt részt vettek, akik egy éjszakán át böjtöltek, majd különböző intenzitású edzéseket végeztek. A kutatók megmérték a vérük laktát szintjét, ami az edzés intenzitását jelzi, valamint a ghrelin szintjét, egy olyan hormont, amely elsősorban a gyomorban termelődik, és az agynak jelzi, ha ideje enni.

„Azt találtuk, hogy az egyének kevésbé éhesnek érezték magukat a nagy intenzitású edzés után, mint a mérsékelt intenzitású edzés után” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Kara Anderson. 

A közepes intenzitású edzés nem változtatta meg a ghrelin szintjét, az erős intenzitású mozgás azonban igen, különösen a nők esetében – tették közzé eredményeiket kutatók a Journal of the Endocrine Society című folyóiratban. Ezek az adatok azt jelzik, hogy egy bizonyos laktátküszöb feletti edzésre lehet szükség a ghrelin elnyomásához

„Az edzésre úgy kell gondolni, mint egy „gyógyszerre”, ahol az „adagot” az egyén személyes céljai alapján kell testre szabni” – magyarázta Anderson. „Kutatásunk azt sugallja, hogy a nagy intenzitású edzés fontos lehet az étvágy elnyomása szempontjából, ami különösen hasznos lehet egy fogyókúrás program részeként.”

(NyPost)

(Borítókép: férfi edzés közben. Illusztráció: Getty Images)