A frissen facsart gyümölcslevek valóban fontos vitaminforrások, de furcsa módon az ilyen italokat nem szabad edzés előtt fogyasztani – erre figyelmeztet Ivanna Idush sportszakember.
A hivatásos edző az AGN Moszkva című beszélgetésében tért ki a frissen facsart gyümölcslevekben található elemekre, mint a fruktóz és a sav. Ezek az anyagok puffadást, nehézkedést és gyomorégést okozhatnak, amelyekkel nemcsak kellemetlen lesz edzeni, de egyben súlyos egészségügyi hatásai is lehetnek: általános előnyeik ellenére komoly károkat okozhatnak a szívben és az erekben.
Edzés közben a szív terhelése már eleve növekszik, és a frissen facsart gyümölcslevek csak fokozzák azt.
Edzés előtt és közben a legjobb, ha sima vizet iszunk. Ez, ellentétben a frissen facsart gyümölcslevekkel, biztosan pótolja a folyadék- és elektrolitveszteséget.
Oksana Nikolenko táplálkozásbiológus megerősítette, hogy a vitaminok túltengése rosszabb, mint a hiányuk. Egy pohár frissen préselt gyümölcslé tartalmazhatja ezen anyagok napi normáját, de a gyümölcslevekben található fruktóz gyorsan megemeli a vércukorszintet,
és fizikai aktivitással kombinálva ez a szív- és érrendszer pusztulásához vezethet.
(Borítókép: Egy férfi gyümölcslevet iszik edzés közben. Illusztráció: Eleganza/Getty)