A tojásra eddig sokan úgy tekintettek, mint egy koleszterinszintet emelő csendes gyilkosra, ám egy kutatás szerint nemhogy káros, de bizonyos mennyiségben még hasznos is.

Világszerte milliók fogyasztanak rendszeresen tojást, amelyet sokáig rettenetesen károsnak tartottak a magas koleszterinszintje miatt. Itt az ideje azonban, hogy az emberek – már akik nem vegánok – újragondolják a tojással való viszonyukat.

Egy új tanulmány szerint ugyanis a tojás nem hogy nem emeli, de bizonyos mennyiségben még csökkenti is a vérünk koleszterinszintjét.

A San Diegói Egyetem kutatói egy közel negyven éve folyó vizsgálat adatait vizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a heti kettő-négy tojás fogyasztása összefügg a vér koleszterinszintjének csökkenésével.

Közel fél évszázadon át azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék az olyan állati eredetű termékeket, mint a tojás, a vaj vagy a tejszín, mert a szakemberek úgy vélték, hogy ezek az ételek megemelik a vér koleszterinszintjét, növelve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Bár ez a tanács még mindig érvényes lehet bizonyos betegségek mellett, mint például a cukorbetegség, a legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy valójában a telített zsírok, a cukor és a nátrium a fő okozói az artériákban a plakkok felhalmozódásának, nem pedig az étkezési koleszterin.

Persze sok koleszterinben gazdag élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségű telített zsírsavat, ám a tojás és a kagyló kivétel ez alól.

Ráadásul a tanulmány szerint a rendszeres tojásfogyasztás a kognitív képességeket is javíthatja, igaz, a kutatók szerint ennek alátámasztásához még további vizsgálatok is kellenek. Az biztos – mutatnak rá a Nutrients című szaklapban közzétett írásukban –, hogy a tojás fehérjékben, aminosavakban és koleszterinben gazdag, és ezek a tényezők valószínűleg hozzájárulhatnak az agyi neuronok szerkezetének és működésének megőrzéséhez. A tojás karotinoidokat is tartalmaz, amelyek a jobb kognitív teljesítményhez kapcsolódnak, és tele van kolinnal, amely egy létfontosságú neurotranszmitter előanyaga.

(Science Alert)

(Borítókép: Egy férfi serpenyőben készít ételt. Illusztráció: Getty Images)