Mára szinte alapfelszereléssé vált a háztartásokban az Air Fryer, amellyel könnyedén, zsiradék hozzáadása nélkül készíthetünk egészségesebb ételeket. Már önmagában ezzel is jót teszünk az egészségünknek, azonban nemrég kiderült, hogy maga a szerkezet – a benne készült ételtől függetlenül – is jó hatással van az általános jóllétünkre.

Új kutatás készült az Air Fryerek emberi egészségre gyakorolt hatásairól nemrég. A Birminghami Egyetem kutatói ezúttal azt vizsgálták, hogy mekkora beltéri szennyezettséget okoznak az egyre népszerűbb konyhai készülékek, az eredmények kivizsgálásakor pedig azt találták, hogy

a légsütők ilyen téren is sokkal kevésbé veszélyesek az emberi egészségre, mint a hagyományos sütési módszer.

Mint arról beszámoltak, az emberek többsége az ideje 80 százalékát beltérben tölti, így az egészségüket jelentősen befolyásolják a különböző szennyeződések, amelyeknek az egyik fő forrása a főzés, sütés. Hogy megtudják, mely módszer a legkedvezőbb az egészségünk szempontjából, csirkemellet készítettek öt különböző módon: serpenyőben, fritőzben, wokban és légsütőben sütve, valamint fazékban főzve. Mindegyik folyamat során megmérték a levegőbe kerülő részecskék és illékony szerves vegyületek mennyiségét, majd a kapott értékeket összehasonlítva arra jutottak, hogy

a serpenyős sütés messze a legrosszabb, aminek során 92,9 mikrogrammnyi ártalmas részecske kerül a levegőbe. Ezt követi a wokban sütés 26,7 mikrogrammal, a fritőzben sütés 7,7 mikrogrammal, a főzés 0,7 mikrogrammal, végül az Air Fryerben sütés 0,6 mikrogrammal.

Az illékony szerves vegyületek mérése során hasonlóan a serpenyős sütésnél mérték a legnagyobb koncentrációt, ezt a fritőzben, majd a wokban sütés, aztán a főzés, és végül a légsütőben sütés követte. Mindebből jól látszik, hogy a levegőbe kerülő szennyező anyagokat tekintve a serpenyők hagyományos használata a legegészségtelenebb módja az ételek elkészítésének, míg az Air Fryer ebből a szempontból is a legelőnyösebb. Ezt azért is fontos tudni, mert a kutatók rávilágítottak, hogy bár a hús elkészítése minden alkalommal mindössze 10 percet vett igénybe, az eszközök használata után még 1 órán keresztül a levegőben maradtak a káros anyagok.

„Az elkészítési módszeren kívül természetesen más tényező is befolyásolja a levegő szennyeződését, például a felhasznált olaj mennyisége, vagy a tűzhely hőmérséklete. Továbbá azt is fontos megérteni, hogy mivel a részecskék a főzés befejezése után még jó ideig a levegőben maradnak, a szellőztetés folytatása vagy a páraelszívó bekapcsolva tartása különösen fontos, ugyanis így kerülhetjük el a szennyeződések felhalmozódását és a lakótér egyéb helyiségeiben való eloszlását” – magyarázta Christian Pfrang, a Birminghami Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi ételt készít egy Air Fryerben. Illusztráció: Getty Images)