A fekete bodza nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé, és akik ismerik, azok is inkább a megfázás tüneteinek kezelésére használják. Pedig egy új kutatás szerint igazi zsírgyilkos.

Ha szeretné elősegíteni az ünnepek alatt felszedett kilók leolvadását, akkor érdemes megfontolnia, hogy kiegészítse az étrendjét egy kis fekete bodzával. 

Az Európában őshonos növény bogyóját egyébként már régóta használják étrend-kiegészítőkben immunerősítő tulajdonságai miatt, és népi gyógymódként is, a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére. Ám az anyagcserére gyakorolt potenciális előnyeit még csak most fedezték fel a kutatók.

A Washington Állami Egyetem kutatói által vezetett új tanulmány szerint ugyanis ezek az apró, sötétlila bogyók hatékony eszközként szolgálhatnak az anyagcsere felpörgetéséhez és a testsúly optimalizálásához. 

A Nutrients című szaklapban csütörtökön közzétett klinikai vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy napi 3,5 deci bodzalé fogyasztása egy héten keresztül javíthatja a bélrendszer egészségét, szabályozhatja a vércukorszintet és segíthet a szervezetnek a zsír hatékonyabb elégetésében.

(NyPost)

(Borítókép: fekete bodza és szirup. Illusztráció: Getty Images)