A bakopa kedvező élettani hatását már évszázadok óta ismerik Indiában, ám most az egész világon egyre népszerűbbé válik memóriajavító és agyserkentő hatása miatt.

Új sztár lépett a szuperélelmiszerek piacára, igaz, ez a gyógynövény csak a nyugati világ számára jelenthet újdonságot, hiszen a hagyományos indiai ayurvédikus gyógyászatban már évszázadok óta alapvető szerepet játszik memóriajavító és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.

A Bakopa nevű növény egyre népszerűbb azoknak a körében, akik szeretnék élesíteni elméjüket és fokozni kognitív teljesítményüket. A legújabb kutatások ugyanis arra utalnak, hogy számos más előnye mellett kiemelkedő hatással van az agyműködésre is.

A Bacopa tartalmú étrend-kiegészítőkre havonta átlagosan 2000 Google-keresés érkezik, ami 115%-os növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki a Spate szépségtrend-követő cég elemzéséből, és nem csoda, hogy ilyen népszerű lett.

Egy tavaly közzétett tanulmányban a résztvevők 12 héten keresztül minden reggel 300 milligramm bacopát vagy placebót szedtek. A bacopát fogyasztók jelentős javulást mutattak a memória, a fókusz, a koncentráció, az éberség és a szellemi rugalmasság terén. Az előnyök már két hét után jelentkeztek, és a memória javulása a negyedik hétre elérte a klinikai jelentőség szintjét.

Bár a tudósok még csak most elemzik a növény hatásmechanizmusait, a feltételezések szerint a bakopa összetevői védik az idegsejteket, csökkentik a gyulladást, modulálják a stresszhormonokat és pozitívan befolyásolják az olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin és a szerotonin. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek az oxidatív stressz elleni küzdelemben.

(NyPost)

(Borítókép: nő gyógyteát iszik. Illusztráció: Getty Images)