A Bubble Tea méltán ennyire közkedvelt, hiszen ízvilága különleges, külleme a buborékgyöngyöknek hála csábító, és nem mellesleg egy személyre szabható italról van szó. Nemrég azonban ismét bebizonyosodott, hogy az ital egészségügyileg nem éppen pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Bizonyos tekintetben rosszabb, mint az alkohol.
Egy 20 éves tajvani nőnél több mint 300 vesekövet találtak, miután rendszeresen buborékteát ivott víz helyett. Az eset nem egyedülálló: 2019-ben egy 14 éves kínai lányt hasonlóan kellemetlen meglepetés ért, amikor több mint 100 emésztetlen teagyöngy okozott nála székrekedést.
A szingapúri National University Hospital (NUH) szakértői úgy vélik, hogy a túlzásba vitt buboréktea fogyasztása összefüggésbe hozható a hasonló betegségekkel. Minél több cukrot, krémesítő összetevőt (például kávékrémport vagy szirupot) és tápiókagyöngyöt tartalmaz az ital, annál nagyobb egészségügyi kockázatot jelent.
Dr. Leanne Leong, a NUH Nefrológiai Osztályának tanácsadója elmagyarázta, hogy a buborékteában található gyöngyöket tápiókakeményítőből készítik, amelyeket gyakran cukorszirupban áztatnak.
„Ezek a tápiókagyöngyök növelik a buboréktea kalóriatartalmát és glikémiás indexét (GI). Ezek együttesen hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegség súlyosbodásához, valamint a magas vérnyomás kialakulásához, amelyek a krónikus vesebetegség gyakori okai” – mondta Dr. Leong, aki szerint az ital koffeintartalma is aggasztó, pláne a fiatalokra nézve, hiszen emeli a vérnyomást és édessége miatt a vércukorszintet is.
Összességében a szakértől azt javasolják, hogy mértékkel fogyasszunk az italból és folyadékbevitelre elsősorban vizet igyunk.
(Glamour)
(Borítókép: Bubble Tea. Illusztráció: d3sign/Getty)