Rendszeres testmozgás, egészséges étkezés, elegendő alvás és a káros szenvedélyek kerülése: általában ez biztos recept a hosszú és kiegyensúlyozott élethez, egy új kutatás szerint azonban léteznek olyan élelmiszerek, amelyek rendszeres fogyasztásával bárki meghosszabbíthatja az életét néhány évvel.
A Harvard kutatói ezúttal a diófélék várható élettartamra gyakorolt hatását vizsgálták több mint 100 ezer ember diófogyasztási szokásainak több évtizedes elemzésével.
Végül arra jutottak, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztottak dióféléket, két évvel tovább éltek, függetlenül a vizsgálat ideje alatti életkoruktól, a testsúlyuktól, valamint az életmódbeli sajátosságaiktól, esetleges káros szenvedélyeiktől.
Ezen kívül kisebb eséllyel haltak meg rákban, illetve szív- és légzőszervi megbetegedések miatt, mint azok, akik kerülték a dióféléket.
Bár sokan aggódnak, hogy a különböző olajos magvak rendszeres fogyasztása esetleg súlygyarapodáshoz vezethet a magas zsírtartalmuk miatt, az erre vonatkozó legfrissebb tanulmány eredményei szerint a diófélék valójában nem befolyásolják sem a testsúlyunkat, sem a testtömegindexünket, sem a derekunk körfogatát. Ezt bizonyítja, hogy a kutatásban részt vevő alanyok három hónapon keresztül minden nap 0 db, 70 db vagy 120 db pisztáciával egészítették ki az étrendjüket délutánonként, ám a három csoport súlycsökkenése vagy súlygyarapodása között a kutatók nem találtak észrevehető különbséget. A diófélék beépítése az étrendünkbe tehát kifejezetten ajánlott azok egészségügyi előnyei miatt, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy hatásukra megváltozik a testsúlyunk.
Ellenben a diófélék fogyasztása csökkentheti néhány krónikus betegség – például a szívbetegségek és a cukorbetegség – kialakulásának kockázatát azzal, hogy mérséklik a koleszterin- és vércukorszintet, valamint javítják az artériák működését. Ehhez, és az élettartamunk növeléséhez elég heti néhány adag dióféle, de napi egy-két marékkal már teljesen biztosra mehetünk. Fontos ugyanakkor, hogy tartsuk magunkat a napi bevitelhez, ugyanis egy szintén a témában végzett kutatás eredményei szerint azoknál a hosszú ideje diófélékkel táplálkozóknál, akik csökkentették az elfogyasztott mennyiséget, öt éven belül csökkentek a diófélék hosszú élettartamra gyakorolt pozitív hatásai is.
(Glamour)
(Borítókép: Egy idős férfi evőeszközökkel a kezében. Illusztráció: Getty Images)