A kávé jótékony hatásait számos kutatás és azok alapján készült cikk taglalta már, többek között, hogy magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a gyulladásokat és védeni a sejteket a káros szabadgyököktől. Emellett bizonyos krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Ezeknek az előnyöknek a kiaknázásához fontos a mértékletesség, ami az ajánlások szerint 3-5 csészét jelent.
Amerikai kutatók nemrég újabb jótékony hatását fedezték fel a koffeines italnak: összesen 14 tanulmányt, azokon belül 25 ezer feljegyzést vizsgáltak át annak érdekében, hogy megtudják, hogy a fej-nyaki daganatok függvényében mi az, ami szembetűnően közös pont az egyének étrendjében.
Végeredményben azt találták, hogy akik több mint négy csésze kávét fogyasztottak el naponta, azoknál a fej-nyaki daganatok kialakulásának kockázata akár 17 százalékkal is csökkent, de hasonló volt a helyzet azok esetében, akik Earl Grey vagy English Breakfast teát fogyasztottak.
Az utóbbi években számos új tanulmány jelent meg a kávé egészségügyi hatásairól. Egy portugál kutatás például kimutatta, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás akár 1,8 évvel is meghosszabbíthatja az életet.
(HVG)
(Borítókép: Kávét fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)