Kutatók fej-nyaki daganatos esetek kapcsán vizsgálták, hogy a különböző alanyok étrendjében mi a szembetűnő közös pont. Ez nem más volt, mint a kávézás, ami alapvetően pozitívan hatott a betegek állapotára.

A kávé jótékony hatásait számos kutatás és azok alapján készült cikk taglalta már, többek között, hogy magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a gyulladásokat és védeni a sejteket a káros szabadgyököktől. Emellett bizonyos krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Ezeknek az előnyöknek a kiaknázásához fontos a mértékletesség, ami az ajánlások szerint 3-5 csészét jelent.

Amerikai kutatók nemrég újabb jótékony hatását fedezték fel a koffeines italnak: összesen 14 tanulmányt, azokon belül 25 ezer feljegyzést vizsgáltak át annak érdekében, hogy megtudják, hogy a fej-nyaki daganatok függvényében mi az, ami szembetűnően közös pont az egyének étrendjében.

Végeredményben azt találták, hogy akik több mint négy csésze kávét fogyasztottak el naponta, azoknál a fej-nyaki daganatok kialakulásának kockázata akár 17 százalékkal is csökkent, de hasonló volt a helyzet azok esetében, akik Earl Grey vagy English Breakfast teát fogyasztottak.

Az utóbbi években számos új tanulmány jelent meg a kávé egészségügyi hatásairól. Egy portugál kutatás például kimutatta, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás akár 1,8 évvel is meghosszabbíthatja az életet.

(HVG)

(Borítókép: Kávét fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)