Sok olyan dolog van a világon, amit ha elfogyasztunk, nagyon gyorsan elhagyjuk ezt a világot, de ezek nagy része nem kerül rendszeresen a vacsoratányérra. Van azonban egy fogás, amit a Föld népességének jelentős része akár naponta is megeszik, pedig nem jól elkészítve igencsak halálos.
A manióka alapvető élelmiszernek számít, és 500 millió ember mindennapi tápláléka, évente több száz millió tonnát termesztenek belőle étkezési célra. Dél-Amerikában honos, bár a világ legnagyobb termelője manapság Nigéria.
A növény gyökerét, héját és leveleit nyersen fogyasztani viszont rendkívül veszélyes, mert mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyekből hidrogén-cianid keletkezik. A manióka édesebb változatai nagyjából 20 mg cianidot tartalmazhatnak kilogrammonként, de a keserűbb fajták esetében akár 1000mg is lehet a cianidtartalom.
A manióka részeinek nyers fogyasztása vagy nem megfelelő feldolgozása idegrendszeri rendellenességeket, és halált okozhat. Az élelmiszer megfelelő előkészítése, amely magában foglalhatja a növény akár 24 órán át tartó áztatását, kulcsfontosságú része a manióka lehető legbiztonságosabbá tételének.
Bár a fogyasztók nagy része megtanulta, hogyan lehet biztonságosan fogyasztani ezt a növényt, a manióka által jelentett veszély fokozódik az élelmiszerhiányos időszakokban, mivel éhínség idején az emberek több keserű maniókát esznek, amely nagyobb valószínűséggel tartalmaz nagyobb mennyiségű hidrogén-cianidot.
(LadBible)
(Borítókép: elkészített maniókás fogás. Illusztráció: Getty Images)