Sokan azt gondolják, azzal tesznek jót a testüknek, ha napokig csak gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztanak. Ám egy új kutatás szerint pont az ellenkezője történik.

A léböjt egy rövid távú, kizárólag zöldség- vagy gyümölcsleveket tartalmazó diéta, amely a szervezet méregtelenítésére, az emésztés javítására és a fogyásra szolgál. Bár óriási népszerűségnek örvend, egy új tanulmány szerint már egy háromnapos tisztítókúra is negatívan befolyásolhatja a bél- és szájüregi baktériumokat, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet.

„A legtöbb ember úgy gondol a gyümölcslevekre, mint egészséges tisztítókúrára, de ez a tanulmány szembesít a valósággal” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Melinda Ring, a Northwestern University intézetvezetője és a Northwestern Medicine orvosa.

A vizsgálat során egészséges felnőttek egy csoportja csak gyümölcslevet ivott, egy másik csoport gyümölcslevet fogyasztott teljes értékű élelmiszerekkel, egy harmadik csoport pedig csak teljes értékű növényi alapú élelmiszereket fogyasztott. A kutatók nyál- és székletmintákon keresztül elemezték a baktériumok változását a kísérlet előtt, alatt és után.

A csak gyümölcsleveket fogyasztó csoportnál nagymértékben megnőtt a gyulladáshoz és a bélrendszer áteresztőképességéhez kapcsolódó baktériumok száma, míg a teljes értékű ételeket tartalmazó csoportban több kedvező mikrobiális elmozdulást tapasztaltak a kutatók.

Az eredmény arra enged következtetni, hogy a rostok nélküli gyümölcslevek fogyasztása megzavarhatja a bélmikrobiomot – vagyis a baktériumok, vírusok és gombák gyűjteményét az emésztőrendszerben.

Nagy mennyiségű gyümölcslé fogyasztása kevés rosttal a mikrobiom egyensúlyának felborulásához vezethet,

aminek negatív következményei lehetnek, például gyulladás és a bélrendszer egészségének csökkenése” – magyarázza Ring.

A rostok táplálják az egészséges bélbaktériumokat, valamint elősegítik a sima és rendszeres bélmozgást, segítenek a vércukorszint szabályozásában, csökkentik a koleszterinszintet, és csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

„A csökkent rostbevitel hatással lehet az anyagcserére, az immunitásra és még a mentális egészségre is" – mondja a Ring, és hozzáteszi,  a rostok sakkban tartják a cukrot kedvelő baktériumokat, míg a gyümölcslevekben lévő túlzott cukor a káros baktériumokat táplálja.

„Az eredmény rávilágít arra, hogy a táplálkozási döntések milyen gyorsan befolyásolhatják az egészséggel kapcsolatos baktériumpopulációkat” - vélekedik a szakember a tanulmányról, amit a Nutrients című folyóiratban publikáltak a kutatók. „Úgy tűnik, hogy a szájüregi mikrobiom az étrend hatásának gyors barométere”.

(NyPost)

(Borítókép: férfi zöldséglevet készít. Illusztráció: Getty Images)