A léböjt egy rövid távú, kizárólag zöldség- vagy gyümölcsleveket tartalmazó diéta, amely a szervezet méregtelenítésére, az emésztés javítására és a fogyásra szolgál. Bár óriási népszerűségnek örvend, egy új tanulmány szerint már egy háromnapos tisztítókúra is negatívan befolyásolhatja a bél- és szájüregi baktériumokat, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet. Érdemes odafigyelni, hogy mit, mikor fogyasztunk, ugyanis ennek is nagy jelentősége lehet.
Súlyos következménye lehet, ha frissen facsart gyümölcslevet fogyaszt az edzések előtt
„A legtöbb ember úgy gondol a gyümölcslevekre, mint egészséges tisztítókúrára, de ez a tanulmány szembesít a valósággal” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Melinda Ring, a Northwestern University intézetvezetője és a Northwestern Medicine orvosa. A táplálkozási szakértők szerint az egészséges gyümölcsökből készült egyes gyümölcslevek károsak lehetnek.
Ez az egészségesnek gondolt ital hozzájárul a gyorsabb öregedéshez
A vizsgálat során egészséges felnőttek egy csoportja csak gyümölcslevet ivott, egy másik csoport gyümölcslevet fogyasztott teljes értékű élelmiszerekkel, egy harmadik csoport pedig csak teljes értékű növényi alapú élelmiszereket fogyasztott. A kutatók nyál- és székletmintákon keresztül elemezték a baktériumok változását a kísérlet előtt, alatt és után.
A csak gyümölcsleveket fogyasztó csoportnál nagymértékben megnőtt a gyulladáshoz és a bélrendszer áteresztőképességéhez kapcsolódó baktériumok száma, míg a teljes értékű ételeket tartalmazó csoportban több kedvező mikrobiális elmozdulást tapasztaltak a kutatók.
Az eredmény arra enged következtetni, hogy a rostok nélküli gyümölcslevek fogyasztása megzavarhatja a bélmikrobiomot – vagyis a baktériumok, vírusok és gombák gyűjteményét az emésztőrendszerben.
Nagy mennyiségű gyümölcslé fogyasztása kevés rosttal a mikrobiom egyensúlyának felborulásához vezethet,
aminek negatív következményei lehetnek, például gyulladás és a bélrendszer egészségének csökkenése” – magyarázza Ring.
A rostok táplálják az egészséges bélbaktériumokat, valamint elősegítik a sima és rendszeres bélmozgást, segítenek a vércukorszint szabályozásában, csökkentik a koleszterinszintet, és csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
„A csökkent rostbevitel hatással lehet az anyagcserére, az immunitásra és még a mentális egészségre is" – mondja a Ring, és hozzáteszi, a rostok sakkban tartják a cukrot kedvelő baktériumokat, míg a gyümölcslevekben lévő túlzott cukor a káros baktériumokat táplálja. Milliók követik az étrendet, ami egy új kutatás szerint rossz hatással van a hajhagymákra.
Hajhullást okozhat a világ legnépszerűbb diétája
„Az eredmény rávilágít arra, hogy a táplálkozási döntések milyen gyorsan befolyásolhatják az egészséggel kapcsolatos baktériumpopulációkat” - vélekedik a szakember a tanulmányról, amit a Nutrients című folyóiratban publikáltak a kutatók. „Úgy tűnik, hogy a szájüregi mikrobiom az étrend hatásának gyors barométere”.
(NyPost)
(Borítókép: férfi zöldséglevet készít. Illusztráció: Getty Images)