Az elhízás és a súlyos elhízás aránya egyre nő, ami azért különösen aggasztó, mert összefüggésbe hozható számos ráktípus fokozott kockázatával. A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent új tanulmány egy olyan étrendet mutatott be, amely jelentősen csökkenti az elhízással összefüggő rákos megbetegedések kockázatát – még fogyás nélkül is. Az éves jelentés szerint a túlsúlyosak aránya a férfiak körében magasabb, mint a nőknél.
„A túlsúly nem ismer határokat” – járványos méreteket öltött az elhízás Európában
Persze ezt az étrendet igazából nem kell bemutatni, hiszen évtizedek óta sok szakember ajánlja az úgynevezett mediterrán diétát, amely arról híres, hogy bőven tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat.
A kutatók 10 európai ország közel 500 ezer, 35 és 70 év közötti résztvevőjének adatait értékelték, és megállapították, hogy a mediterrán étrend betartása 6%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett az elhízással összefüggő rákos megbetegedések tekintetében. Ami meglepő, hogy ez a csökkent kockázat attól függetlenül megfigyelhető volt, hogy a résztvevők fogytak-e vagy sem, ami arra utal, hogy a fogyás nem feltétlenül az egyetlen tényező, ami csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. A táplálkozáspszichológusok szerint még a kis étrendbeli változások is nagy hatással lehetnek a mentális egészségünkre.
Ételek, amik bizonyítottan hangulatjavító hatásúak
„Igazából a krónikus gyulladás táplálja az elhízással összefüggő rákokat” – mondta Dr. Christine Molmenti, a Northwell Health kolorektális rák specialistája. „Emellett az oxidatív stressz, az anyagcserezavarok, vagy a rossz vércukorszint-szabályozás."
Aztán vannak más tényezők is, mint például a hormonális változások, amelyek szintén fokozzák a vastagbélrák kockázatát. „Amit ez a tanulmány megállapított, az az, hogy ez nem csak a fogyásról szól, hanem talán a mediterrán diétára jellemző ételeknek a mechanizmusáról” – mondja Molmenti, aki szerint minél gyulladáscsökkentőbb az étrend, annál kisebb a rák kialakulásának valószínűsége. „Néhány élelmiszer valóban úgy viselkedik, mint – ahogy én nevezem – egy táplálkozási páncél a DNS számára. A sok bogyós gyümölcs, sok dió, sok polifenolos élelmiszer valójában segít megvédeni a DNS-ünket, és ezekből az élelmiszerekből nincs elég az étrendünkben.” A gyakran csak gyógyászati célra használt bogyó igazi zsírgyilkos.
Kevesen eszik, pedig ez bogyós gyümölcs felpörgeti az anyagcserét és a fogyást
A szakember szerint akár már egy maréknyi bogyós gyümölcs elfogyasztása is segíthet a gyulladás csökkentésében, még akkor is, ha ez nem vezet alacsonyabb BMI-hez.
„Azt is megállapították, hogy még a dohányosok körében is csökkent a füstben található számos rákkeltő anyag hatása. Ha ezt a mediterrán étrendet fogyasztjuk, akkor valójában pufferolhatjuk néhány ilyen rákkeltő anyag hatását azáltal, hogy ezek az ételek bekerülnek a szervezetünkbe." vannak.
(NyPost)
(Borítókép: férfi salátát készít. Illusztráció: Getty Images)