Kevesen gondolnak bele abba, hogy mennyi rejtett cukrot tartalmaznak az egyébként egészségesnek vélt és annak hirdetett termékek – számolt be az agroinform.hu. Mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni!
A cukros ételek és italok nemcsak finomak, hanem alattomosak is: könnyen függővé válhatunk tőlük, miközben számos egészségügyi kockázatot hordoznak.
Kutatások kimutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a diabétesz, az elhízás és még egyes daganatos betegségek kialakulásához is. Bizonyos élelmiszerek esetében az az általános tévhit alakult ki sokakban, hogy egészségesek, ezáltal sok esetben észrevétlenül fogyasztunk el nagy mennyiségű cukrot.
Ha el akarja kerülni a cukorfüggőséget, és szeretne egészségesebben élni, akkor érdemes odafigyelnie a következő, gyakran cukorral teli élelmiszerekre:
- Zabkása: egészséges reggelinek tűnik, de az instant változatok tele vannak hozzáadott cukorral. A natúr zabpehely jobb választás;
- Müzliszeletek: a legtöbb bővelkedik cukorban, csak éppen rizs- vagy fruktózszirupként szerepel a címkén.

- Gabonapelyhek: számos változat jelentős cukormennyiséget tartalmaz.
- Szószok és öntetek: a ketchup, a barbecue-szósz, a mustár és a salátaöntetek szinte mind cukorforrások.
- Ízesített növényi italok: a vaníliás vagy a csokis növényi italok egészségesnek tűnhetnek, de valójában tele vannak cukorral.

- Aszalt gyümölcsök: bár sok rostot tartalmaznak, gyakran pluszcukorral kezelik őket, hogy még édesebbek legyenek.
- Alacsony zsírtartalmú joghurtok: gyakran sok cukrot tartalmaznak az íz fokozása érdekében. A bolti gyümölcsjoghurtok pedig igazi cukorbombák!
(Borítókép: Egy kisfiú gabonapelyhet eszik. Illusztráció: Catherine Falls Commercial/Getty)