Egy élelmiszeripari kutató összerakta azt a háromfogásos ebédet, amelyben a lehető legtöbb tápanyag található.

Rengeteg táplálkozási tanáccsal találkozhatunk manapság, így könnyen összezavarodhatunk, hogy hogyan alakíthatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb étrendet. A szellemi és fizikai csúcsformához elengedhetetlen, hogy egészséges, jótékony hatású élelmiszereket fogyasszunk, ugyanakkor az ízvilág is fontos, hiszen anélkül könnyű áttérni a sok szempontból káros gyorsételekre. Hogy irányt mutasson a káoszban, dr. Paul Berryman élelmiszeripari kutató egy olyan több fogásos menüvel állt elő, amely elsődlegesen az agyműködést fokozza és a gyulladásos betegségek enyhítésében segíthet.

Dr. Berryman az étrend kialakításához körülbelül 4000 egészségügyi állítást vizsgált meg, majd ezeket 222-re redukálta, amelyeket figyelembe véve összeállított egy háromfogásos ebédet. E szerint előételnek lazacterrine-t javasol, olívaolajjal gazdagon meglocsolt salátával. A lazac tele van omega-3 zsírsavakkal, ami nagyban segíti a gyulladások leküzdését, valamint javítja a szív és az agy egészségét. A hal az erőnlét növelésében is közrejátszhat, magas fehérjetartalmának köszönhetően tökéletes választás azok számára, akik súlyzós edzést végeznek.

Ami a főételt illeti, a kutató csirkeragut javasol lencsével. Az ételben található állati és növényi fehérjék módfelett hasznosak a csontok és az izmok számára, ezenkívül a zöldségek rostban gazdagok, ami segítheti a koleszterin egészséges szintjének fenntartását, valamint csökkentheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Bár rengetegen úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozáshoz le kell mondaniuk a desszertekről, ez közel sincs így. Dr. Paul Berryman például arra ösztönzi az édesszájúakat, hogy készítsenek dióval megszórt, élőflórás joghurtos pudingot. Amellett, hogy ízletes, probiotikumokban gazdag, továbbá rengeteg kalciumot tartalmaz, amely számos fizikai funkcióhoz elengedhetetlen, beleértve a testsúlyszabályozást, valamint a bőr és haj egészségének elősegítését.

„Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a jó egészség megőrzésének, és hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ehhez választékosan, a különféle ételeket megfelelő arányban és mennyiségben tanácsos fogyasztani, odafigyelve a megfelelő mértékű folyadékfogyasztása.

(Mirror)

(Borítókép: Ételek. Illusztráció: Getty Images)