A csillagánizs nemcsak népszerű fűszer, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. A Dél-Ázsiában őshonos, csillag alakú termésű növényt a kínai konyha több ezer éve használja, afrodiziákumként is ismert. Európába a 16. században jutott el, aromája az ánizsra emlékeztet, de annál valamivel erőteljesebb. Az alábbi fűszereket leggyakrabban az ünnepi időszakban vesszük elő, pedig érdemes lenne őket év közben is fogyasztani.
Ez a 4 karácsonyi fűszer rendkívül hasznos a szervezetünknek
Immunerősítő hatása kiemelkedő, különösen a megfázásos időszakban. A benne található sikimisav a Tamiflu nevű vírusellenes szer hatóanyaga is. Emellett köhögéscsillapító, antibakteriális és köptető hatású is egyben.
Támogatja az emésztést, enyhíti a görcsöket és puffadást, de fontos, hogy csak megbízható forrásból származó csillagánizst használjunk, mivel a japán változat mérgező lehet. Teaként fogyasztva vagy ételek ízesítőjeként – például gyümölcsökhöz, húsokhoz és más fűszerekhez társítva – is kiváló.
(Borítókép: Csillagánizs. Illusztráció: SGAPhoto/Getty)