Sokan gondolják úgy, hogy egy kis csokoládé mindennap belefér – sőt, egyenesen szükséges a jó hangulathoz. De vajon tényleg ilyen ártalmatlan ez az édesség? A válasz összetettebb, mint hinné. Mert bár a csoki valóban képes javítani a közérzetet és támogatni a szervezet működését, túlzásba esve komoly egészségügyi gondokat is okozhat. Mutatjuk, mely ételek veszélyesek, és miért érdemes távol tartani őket kedvenceitől!
24+1 étel, amit soha ne adjon kedvencének – komoly veszélyt jelenthetnek
A csokoládé legfontosabb összetevője a kakaó, amely természetes antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaz. Ezek képesek javítani a vérkeringést, csökkenteni a gyulladást, sőt egyes tanulmányok szerint még a szívroham kockázatát is mérsékelhetik. Az étcsokoládé, amely magas kakaótartalmú, különösen hasznos lehet ebből a szempontból. Napi 2-3 kocka ebből a típusból támogatja a szív egészségét, miközben nem terheli túl a szervezetet.
Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás pozitívan hathat az agyra is.
A napi körülbelül 24 grammnyi étcsokoládét fogyasztók a kognitív képességek javulásáról számoltak be – még hetekkel azután is, hogy abbahagyták az édesség evését.
A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a flavonoidok serkentik az agyi véráramlást, ezáltal javulhat a koncentráció és a memória is.

Persze nem minden csoki egyforma. A tej- és fehér csokoládék jóval több cukrot és zsiradékot tartalmaznak, mint a keserűbb, étcsokoládé. Ez azt jelenti, hogy bár ezek talán ízletesebbek, rendszeres fogyasztásuk megemelheti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, hozzájárulhat az elhízáshoz, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A túlzott mennyiség egy másik rejtett veszélye, hogy a csoki magas oxaláttartalma hozzájárulhat a vesekövek képződéséhez is. Aki hajlamos erre a problémára, annak különösen érdemes figyelnie az adagolásra, és inkább csak alkalmanként fogyasztani belőle.
A bőr sem ússza meg. A magas cukortartalom gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, ami könnyen bőrproblémákhoz, pattanásokhoz vezethet. Egy tanulmány szerint még a majdnem teljesen cukormentes, 99%-os étcsokoládé is képes ilyen reakciókat kiváltani egyeseknél.

És ott van még a koffein is. A csokoládé természetes módon tartalmaz koffeint, minél sötétebb, annál többet. Ez a fáradt napokon segíthet egy kis energialökethez jutni, de aki érzékeny a koffeinre, annál nyugtalanságot, ingerlékenységet, vagy akár alvászavart is kiválthat.
A csokoládé naponta kis mennyiségben fogyasztva nemcsak élvezetet nyújthat, hanem az egészségre is pozitív hatással lehet. A legjobb, ha magas kakaótartalmú étcsokoládét választ, és legfeljebb 20-30 grammot eszik belőle. Így megmarad a jótékony hatás, miközben elkerüli a kellemetlen következményeket.
(Borítókép: Csokit majszol egy férfi. Fotó: Getty Images)