A Rizikometer nevű szakmai oldal a News Medical cikke alapján megdöbbentő adatokat osztott meg a Facebook-oldalán: egy hosszú távú vizsgálat szerint a baromfifogyasztás összefüggésbe hozható a gyomor- és bélrendszeri daganatok okozta halálozással. A kutatás 1985-ben kezdődött, és közel 4900 főt vizsgáltak meg. A résztvevők 21 százaléka hunyt el a vizsgálat végére, közülük 11 százalék gasztrointesztinális rák következtében.
Az elemzések kimutatták, hogy már a heti 100 gramm feletti baromfihús-fogyasztás is növeli az összhalálozás kockázatát, különösen a gyomor- és bélrendszeri eredetű betegségek esetén. A heti 300 grammot meghaladó fogyasztás esetén már 27 százalékkal nő a halálozási kockázat azokhoz képest, akik ennél kevesebb baromfit esznek.

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a baromfihús sem feltétlenül tekinthető biztonságosabb választásnak, ha hosszú távú egészségről van szó, mint a vörös húsok.
(Borítókép: Csirkehús. Illusztráció: Huizeng Hu/Getty)