Világszerte egyre gyakrabban fordul elő, sőt a daganatos halálozások egyik vezető oka a vastagbélrák. Kutatók nemrég azonosítottak egy olyan reggeli szokást, amely ennek a betegségnek a kockázatát a háromszorosára is növelheti.

Lassan, alattomosan fejlődik ki, a késői felismerés miatt pedig az egyik leghalálosabb daganatok között szerepel a vastagbélrák. Ez kiváltképp igaz a fejlett országokban, ahol az ülő, mozgásszegény életmód, az egészségre káros, rostszegény táplálkozási szokások, a krónikus stressz, dohányzás, illetve túlzott cukor- és alkoholfogyasztás mind-mind elősegítik a betegség kialakulását, hiszen gyulladásos folyamatokat indítanak el a bélrendszerben.

Ezek a folyamatok, valamint a gyakori antibiotikumos kezelések hosszú távon károsítják a mikrobiomot, vagyis a bélflórát, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében, a gyulladások szabályozásában, sőt a rákos sejtek elleni természetes védelem kialakításában. Ha tehát a bélflóra egyensúlya felborul, az a különböző emésztési problémákon túl súlyosabb következményekhez, például rák kialakulásához vezethet.

Kutatók egy 95 ezer fő részvételével végzett vizsgálat során nemrégiben egy olyan gyakori reggeli szokást azonosítottak, amely a fentebb említetteken túl szintén hozzájárul a bélgyulladások, ezáltal a vastagbélrák kialakulásához, sőt háromszorosára növelheti a megbetegedés esélyét. A kutatás során a tudósok részletesen elemezték a résztvevők táplálkozási szokásait, székletmintáit és egészségügyi kórtörténetét.

A kapott adatok alapján végül kirajzolódott egy egyértelmű összefüggés a feldolgozott, nitrátokkal és adalékanyagokkal teli húsféleségek éhgyomorra történő fogyasztása és a vastagbélrák előfordulása között.

Ilyen feldolgozott húsféleségnek számít például a bacon, virsli és kolbász, amelyek éhgyomorra történő fogyasztás esetén nemcsak gyulladásos választ indítanak el a szervezetben, hanem módosítják a bél mikrobiom összetételét is, elősegítve ezzel a rákot okozó anyagcseretermékek képződését. Ezenkívül a nitrátokat tartalmazó húsfélék lebontása során rákkeltő nitrozaminok keletkeznek, amelyek az emésztőnedvek természetes védelmi mechanizmusai nélkül könnyebben kerülnek közvetlen kapcsolatba a bélfal sejtjeivel.

A kockázatot tovább növeljük, ha ezeket a húsféléket finomított szénhidrátokkal és cukros itallal kombinálva fogyasztjuk, ezek a termékek ugyanis inzulinválaszt váltanak ki, ami szintén hozzájárul a gyulladásos folyamatok felerősödéséhez. Mindez együtt olyan környezetet teremt a vastagbélben, amely kedvez a sejtek kontrollálatlan osztódásának és a daganatok megjelenésének.

A legfrissebb kutatások szerint azok körében, akik napi szinten élnek ezzel a szokással, akár háromszorosára is emelkedhet a vastagbélrák kialakulásának esélye, különösen, ha mellette más kockázati tényezők is jelen vannak, mint például a túlsúly, a mozgáshiány vagy a dohányzás. Ha azonban le tudunk mondani a rossz szokásainkról, képesek vagyunk változtatni az életmódunkon, változatosan étkezünk és rostban gazdag, természetes élelmiszereket veszünk magunkhoz, akkor nemcsak támogatjuk az emésztésünket, de hosszú távon a daganatok kialakulásának kockázatát is csökkentjük.

(Femcafé)

(Borítókép: A vastagbél bemutatása. Illusztráció: Getty Images)