Meglepő eredményre jutottak francia kutatók: az üvegpalackokban árult italok – például víz, üdítők, sör és bor – több mikroműanyagot tartalmaznak, mint a műanyag flakonokban vagy fémdobozokban forgalmazott termékek.

A Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal (ANSES) által publikált tanulmányból kiderül, az üvegpalackos üdítők, limonádék, jeges teák és sörök átlagosan mintegy 100 mikroműanyag részecskét tartalmaznak literenként. Ez 5-50-szerese a műanyag palackos vagy fémdobozos italok mikroműanyagtartalmának.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a mikroműanyagok nagy része nem az üvegből vagy az italból származik, hanem az üvegpalackok kupakjain található festékből. A kupakok felszínén mikrokarcolásokat találtak – ezek szabad szemmel nem láthatók, de a tárolás közbeni súrlódásból eredhetnek. 

A festékréteg ezeknél a karcolásoknál válhat le, mikroműanyag-részecskéket juttatva az italba.

A borokban és az ásványvizekben kevesebb mikroműanyagot találtak, míg az üdítők, limonádék és sörök lényegesen szennyezettebbek voltak.

Mik azok a mikroműanyagok?

A mikroműanyagok, amelyek szabad szemmel alig láthatóak, ma már gyakorlatilag mindenütt jelen vannak: a levegőben, az élelmiszereinkben, sőt még az emberi szervezetben is kimutathatóak.

Bár egyelőre nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ezek károsak lennének az egészségre, a kutatók világszerte egyre intenzívebben vizsgálják terjedésüket és esetleges hatásaikat. Ugyanakkor a gyártók egyszerű eljárásokkal is csökkenthetik a szennyeződést. A kutatók a kupakokat levegővel átfújták, majd vízzel és alkohollal öblítették le. Ez az eljárás 60 százalékkal csökkentette a mikroműanyag-szintet.

(SienceAlert)

(Borítókép: Vizet töltő nő. Illusztráció: Getty Images)