Folytatjuk a FeelingFinderrel közös posztsorozatot, és ezúttal azt vizsgálták az elemzők a Dr. Csernus Imre nevével fémjelzett kapcsolati böngészőnél, hogy ki mit gondol az ideális nőről és az ideális férfiról. Igen, a nők és a férfiak véleményét is megkérdezték mindkét témában, így az alábbi adatokból nemcsak az derül ki, hogy melyik nem mit vár el a másiktól, hanem az is, hogy ki hogyan képzeli el saját szerepét egy harmonikus kapcsolatban. Akárhogy nézzük, a legfontosabbnak tartott dolog szinte minden felállásban a másik megértése, illetve elfogadása, azaz az első helyen némi meglepetésre nem a jó szex szerepel, hanem hogy a másik hagyjon minket békén. Persze ez egy elég durva leegyszerűsítés, hiszen a másik megértése és elfogadása nem teljesen ugyanaz, mint a békénhagyás. Úgyhogy a FeelingFinder sok ezer felhasználójának véleményén alapuló adatokat alább részletesebben és infografikán is mutatjuk, először az ideális férfiról, aztán az ideális nőről.

Szóval az ideális férfi képe értelemszerűen azt mutatja be, hogy mi az, amivel egy férfi egy párkapcsolatban boldoggá tudja tenni szerelmét. Itt mintha elég hasonló lenne a két nem véleménye, de azért mégsem teljesen.

A férfiak közül a legtöbben (47% százalék) úgy érzik, az ideális férfiban a legfontosabb, hogy kedves és megértő. Ezzel szemben a nők 41%-a szerint az a tulajdonság a legfontosabb az ideális férfira vonatkoztatva, hogy „elfogadja a nőt olyannak, amilyen”. A kettő közötti eltérést így magyarázza a FeelingFinder szakértője:

Míg a férfiak szerint a nőket a leginkább kedvességgel és megértéssel lehet boldoggá tenni, addig a nők ennél fontosabbnak tartják az elfogadást. A nők tehát nemcsak intelligenciát, de érzelmi intelligenciát is várnak a férfiaktól, és talán önmagukból, saját empátiás képességükből kiindulva ennek viszonzását is elvárnák. Az izgalmas az egészben viszont az, hogy különbözünk, mindkét nemnek mások az erősségei, és részben erre alapozva mást és mást várnak el egymástól.

Érdekes módon a fontossági sorrendben még az is beelőzi a jó szexet mindkét nemnél, hogy a férfi nyújtson biztonságot, stabilitást (azaz védelmezze az úgymond gyengébb nemet), sőt, a nőknél még a sok közös program szervezése is fontosabb a nemiség minél élvezetesebb megélésénél. Továbbá azt gondoltuk volna, hogy a gálánsság, nagyvonalúság tipikus férfitulajdonság, de mint kiderült, egyik nem se tartja ezt különösebben fontosnak. Emögött egyrészt valószínűleg az lehet, hogy ha partnerünk bőkezű, akkor felmerül, hogy esetleg nemcsak velünk az, hanem mással is, másrészt a mostanra talán ódivatúvá vált az ilyen fajta lovagiasság. Előfordulhat, hogy a nők egy része ma már az elfogadókészséget tartja a lovagiasság egyik fokmérőjének.

Na és akkor ha az ideális nőt nézzük, már megint mi a legfontosabb? Nem a szex, hanem a békénhagyás. A férfiak pont fele egyértelműen azt várja el elsősorban álmai nőjétől, hogy ne szóljon bele semmibe, hanem fogadja el urát úgy, ahogy az van. A nők 28%-a ezzel szemben nem pusztán azt érzi legfontosabb feladatának a kapcsolatában, hogy szerelmére mindent ráhagyjon, hanem még egy lépéssel tovább is megy, kifejezetten azt tartja kívánatosnak, hogy a nő felnézzen a férfira, elismerje őt. Azaz nemhogy belenyugodjon a status quóba és ne próbálja meg megváltoztatni, hanem kifejezetten örüljön annak, hogy élete párja olyan, amilyen. Ha ezek megvannak, nem is csoda, hogy az már a legkevésbé fontos, hogy a nőt ne zavarja, ha a férfi barátaival tölti az idejét.

Mindenesetre az elfogadás és a tisztelet után következik csak soron a szexuális vágyak kielégítése a fontossági sorrendben, és ezután jön az, hogy az ideális nő mindig legyen csinos és kívánatos. És utolsó előttiként a sor végén kullog mindkét nemnél a háziasság meg az otthonszeretet, ami azért a nők szerint mégiscsak egy kicsit fontosabb. Az előző posztban közölt adatokkal is összevetve a szakértő a következő összegzést fűzte hozzá mindehhez:

Az elfogadás és a megértés azok a kardinális belső tulajdonságok, amelyek mindkét nem számára egyaránt fontosak önmagukban és a másikban is. Tulajdonképpen azt látjuk, hogy minden más szubjektívebb, esetlegesebb ennél. A különböző külső és belső tulajdonságok kinek-kinek eltérő arányban fontosak. Vannak férfiak, akiknek a klasszikus női szerepek jönnek be, és vannak, akiknek az önmegvalósító nők. Bizonyára akad olyan, akinek meglehetősen fontos a külső, míg másoknak ez kevésbé számít, ők inkább az intelligenciára, problémacentrikusságra, vagy akár az anyai ösztönök meglétére mennek. Mindenféle kombináció elképzelhető, úgy a férfiak elvárásaiban, mint a nőkéiben. Viszont általánosan elmondható, hogy ami a legtöbbször nem marad ki, az az empátia, az elfogadás, a türelem, a másik fél megértése. Ez az, amit a különböző ideál-mintázatokon keresztül általánosan megtalálunk. Így már csak egy kérdés marad: meg is tesszük?

Mi a FeelingFinder?

A FeelingFinder Magyarország első kapcsolati böngésző portálja, ahol a Dr. Csernus Imre vezette pszichológuscsoport által kidolgozott személyiségteszteket tölthet ki. Többet megtudhat önmagáról, és új, minőségi kapcsolatokat alakíthat ki. Ha kitölti a tesztet, magától Csernus Doktortól hallgathatja meg személyiségelemzését egy videóüzenet formájában.

A FeelingFinderen eddig már több, mint 80 000-en regisztráltak. Ez egy személyiségteszten alapuló, összeillést számoló társkereső szolgáltatás, olyan társkereső oldal, ami új dimenzióban közelíti meg a társkeresést: összeillésindex, videóbemutatkozó. A társkeresés zsákbamacskáját próbáljuk kiküszöbölni, azt, hogy csalódjanak az oldalon/már egy randin, mert nálunk az összes önhöz illőt láthatja, nem csak azokat, akiket mi kiválasztanánk.

Sőt, sorbarendezheti őket kedve szerint: ha éppen úgy érzi, a szexuális összeillés a fontos, akkor előreveheti azt, ha a gyerekvállalás, akkor azt. Aszerint rendezi sorba az oldal az önhöz illőket, hogy elöl legyenek azok, akik az ön által fontosnak jelölt szempontok mentén nagy hasonlóságot mutatnak önnel. És a társkeresést kiegészítheti a saját önismerete mélyítésével.

Kommentálná? A Facebookon tegye!