A fenti videót egy Christian Nightmares (Keresztény rémálmok) című blogon találta a Jezebel egyik bloggere, és alapvetően tényleg egy velőtrázóan kínos és eléggé nevetséges kisfilmről van szó. Egy mai szemmel elég pedó külsejűnek tűnő apuka beszél benne, valószínűleg valamikor a '90-es évek elején készülhetett a felvétel, és kamaszlányának ad hét szabályt a randizáshoz abban a szellemben, amit ő nyilván a kereszténység szellemének gondol.

Nem lehet tudni, hogy a videó honnan van, ki, miből és miért vágta így ki, illetve össze, de a végeredmény kétségkívül olyan, hogy attól az embernek feláll a szőr a hátán. Ami egyrészt jó, mert bizsergetően jó érzés tud lenni az ilyesmi egy uncsi hétköznapon, másrészt viszont kicsit kár, mert azért távolról sem 100% marhaság, amit ez az egyébként vállalhatatlan figura magyaráz tenyérbemászó stílusban. Alább soroljuk a hét tippet, ugye, hogy azért néhánynak tényleg van értelme? Nem mindnek, de azért néhánynak.

1. Csak kereszténnyel szabad randizni

Természetesen ha egy szülő előre megmondja a gyerekének, hogy kivel randizhat meg kivel nem, abból sok jó nem sülhet ki. De a másik oldalról annyi ráció azért van ebben, hogy a papírforma szerint hosszú távú kapcsolat csak olyanok között szokott működni, akik nagyjából azért hasonlítanak egymásra kívül és főleg belül. Ha valaki úgy érzi, fontos számára a hite, elég ésszerű dolog elsősorban a hasonló hitűek között keresnie társat.

2. Akivel randizok, annak összhangban kell lennie Isten akaratával

Kevésbé tömören, de talán érthetőbben erre gondol itt most az apuka: Istennek van egy terve az életeddel kapcsolatban, és csakis olyannal randizhatsz, aki beleillik ebbe a tervbe. Első blikkre nyilván ez is nevetségesen hangzik, és szintén egy idióta szülői tiltásnak tűnik. Az ember úgy képzeli, hogy a gyakorlatban az így gondolkodó szülők azt csinálják, hogy kitalálják, hogy mi legyen a gyerekükből, aztán amit ők szeretnének, azt Isten akarataként tálalják a gyereknek. Ez az eset inkább szomorú, mint vicces, de van egy másik eset is.

Az, hogy valaki megismeri önmagát, és rájön, hogy milyen elhivatottságot érez, és ilyen esetben tényleg nem marhaság, ha kerüli az olyan srácokat/lányokat, akik ennek megvalósításában hátráltatják. Már csak azért is, mert ha valaki nem támogat abban, amit én életem hivatásának élek meg, azzal valószínűleg nem érdemes túl sokáig randizgatni.

3. Nem csapom be azt, akivel randizok

Namost ez úgy alapvetően egy szuper szabály, és megdöbbentő, hogy a mai napig mennyien nem tartják be. Kár, hogy a filmecskében látható apuka úgy értelmezi ezt a mondatot, hogy nem szabad szexuális vágyat kelteni a másikban a randin. Azaz ne öltözzünk kihívóan, ne csapjuk be a másikat, ne csináljunk úgy, mintha szexelni akarnánk, mert... és itt jön rögtön a következő pont.

4. Megfogadom, hogy szexuálisan megtartóztatom magam a házasságkötésig

Szóval szexről szó sem lehet a nászéjszakáig, akkor meg mondjuk tényleg elég rossz ötlet incselkedni. Ezt a szabályt ma Magyarországon a túlnyomó többség nevetségesen meghaladottnak tartja, de korántsem mindenki. Ennek a blognak tavaly többen is írtak arról, hogy ők miért hisznek abban, hogy érdemes tartózkodni a szexualitástól a házasságkötésig.

5. Mindketten alávetjük magunkat a szüleinknek

Ennek a szabálynak az apuka szerint ez a magyarázata: „aki szembeszáll szülei hatalmával, az örökölheti az élet valamennyi lehetséges kártékony tapasztalatát”. Odáig értjük, hogy az ember tisztelje a szüleit, persze, szerintünk is tisztelje. De sajnos mintha ebből a pontból az apuka szerint következne, hogy a többi szabályt nem azért kell betartani, mert van valami értelmük, hanem azért, mert az apuka ezt mondta. Na pont az ilyenekkel lehet totál aláásni mindazt az értéket, amit az eddigi négy szabályba esetleg bele lehet látni.

Sajnos aki annyira ostoba, hogy azt hiszi, hogy a tisztelet egyenlő a feltétlen engedelmeskedéssel, azt rögtön sokkal nehezebb tisztelni – ezért például nagyon nem lennénk a videón látható kamaszlány helyében. De leendő pasija helyében még kevésbé.

6. A randijaimon Isten az első, nem én vagy az, akivel randizok

Ebben a pontban folytatódik a harc a józan ész ellen, de még a Bibliával is nehéz lenne alátámasztani az apuka azon nézetét, ami szerint „ha Istent teszed az első helyre, Isten is az első helyre fog tenni téged és megadja neked, amire vágyik a szíved”. A Randiblogban visszakeresve azt találjuk, hogy erről is volt már szó itt, és ennél sokkal értelmesebben.

7. Kerülöm az olyan helyeket, embereket és bulikat, amik degradálják a meggyőződésemet

Ha valakinek olyan nézetei vannak, amik markánsan különböznek a többségtől, akkor az illető két dolgot tehet. Vagy távol tartja magát a világtól, hogy megmaradhasson olyannak, amilyen, vagy részt vesz a világban, egyrészt hogy megismertesse magát és hitét a világgal, másrészt, hogy próbára tegye nézeteit, hogy meggyőződései érvényesek-e a valóságban is. Jézus a Bibliában egy személyben mutat példát mind a kettőre: egyszer negyven napra elvonul böjtölni a sivatagba, de máskor meg korrupt hivatalnokokkal és rossz nőkkel lakomázik együtt.

Ez az apuka a két választási lehetőség közül az előbbit javasolja. Illetve ha csak javasolná, az nem lenne probléma, hiszen biztosan van, akinek tényleg az elvonulás a jobb megoldás. De sajna nemcsak javasolja, hanem azt mondja, hogy mindig, mindenkinek, minden helyzetben ez a követendő megoldás. „Szerintem ezek a szabályok működnek”, mondja a videó végén a lányának, visszakérdezve, hogy „szerinted?”

„Ja” – mondja a lány.