Right, I've had enough. I want to talk to you all about guests using mobile phones / cameras at weddings. I want to...

Posted by Thomas Stewart Photography on Thursday, 5 November 2015

Hatalmas karriert futott be a hétvégén a fenti kép, amit egy ausztrál fotós töltött fel a Facebookra. Magához a jelenethez valószínűleg nem kell kommentár, mert elég pontosan látszik, hogy mi a helyzet: érkezik az esküvőre a menyasszony, de a vőlegény nem is látja a saját leendő feleségét, mert a mobillal fotózók/videózók eléje tolakodnak.

Ez a fotós, bizonyos Thomas Stewart azt mondja, úgy döntött, ő ezentúl mindig azt javasolja majd az ifjú párnak, ha felkérik esküvői fotózásra, hogy kérjék meg a násznépet, hogy senki ne hozzon mobilt, vagy ha hoz is, ne fotózzon/videózzon vele a ceremónián. Négy okból mondja ezt, mi még hozzáteszünk egy ötödiket.

  1. Kezdjük azzal, ami fent is látszik: a mobilozók útban vannak az ifjú párnak.
  2. Másrészt nemcsak az ifjú párnak vannak útban, hanem a profi fotósnak is, akinek az ész nélkül telefonozók sokszor belemásznak a képeibe, merthogy ők is ugyanazt szeretnék fotózni, amit a fotós, csak nekik bénább a fényképezőjük, ezért közelebbről. Szóval az ifjú pár kifizet egy szép összeget a fotósnak, aki aztán nem képes az ifjú párt fotózni a legfontosabb pillanatokban, mert azzal van elfoglalva, hogy kerülgesse az elétolakodókat.
  3. A vendégek szar fotókat csinálnak, ezen nincs mit szépíteni. Vagy ha nem is éppen szarokat, bizonyára nem olyan jó minőségűeket, mint a profi fotós. Ha az igen kimondását úgyis lefotózza egy szakember, teljesen fölösleges, hogy ugyanerről készüljön még száz béna-bemozdult-homályos-rosszul komponált privát fotó.
  4. A fotós szerint viszont a legfontosabb szempont, hogy manapság egy esküvőn, ha a ceremónia kellős közepén az ifjú pár szétnéz, hogy lássa szerettei arcát élete egyik legszebb és legfontosabb pillanatában... Akkor nem szerettei arcát látja, hanem szerettei mobiltelefonjait és tabletjeit. Merthogy mindenki fotóz és videóz.
  5. Ötödiknek pedig hadd emlékeztessünk mindenkit, hogy elég sokan gondolják úgy, hogy egy esküvőről képet megosztani az ifjú pár dolga. Elég nagy bunkóság rögtön a templomból posztolni a ceremóniáról készült képeket, ha az ember a násznép tagja. Ezért sem kell esküvőn fotózni, mert ildomos meghagyni az ifjú párnak, hogy maguk tegyenek képet közzé a saját esküvőjükről – ha egyáltalán szeretnének.

Szóval a lényeg még egyszer:

Ha ön olyan esküvőn jár, ahol van hivatásos fotós, akkor kérjük, ne fotózzon folyamatosan a telefonjával. Köszönjük.