A homoszexuálisok és a heteroszexuálisok között a lényeges különbség a szexben van. De azért a gyakorlati mindennapi életben az ismerkedés és randizgatás is néha kicsit máshogy működik azoknál, akik a sajátjukéval azonos nemhez tartozó partnert választanak.

Dr. Darcy Sterling, a Psychology Today szerzője azt mondja, rengeteg randitippet lehet olvasni, ami férfi-nő pároknak szól, de ő összeszedett 5 olyan tanácsot, amire a heteroszexuálisok valószínűleg nem is gondolnak (hiszen az ő esetükben fel sem merülnek ezek a dolgok), a homoszexuálisok számára viszont megszívlelendők.

1. Csak olyannal, aki a comingout azonos szintjén áll

Az első tanácsot, reméljük, sikerült érthetően lefordítanunk, de ha nem, itt a bővebb, kifejtősebb, egyértelműbb verzió: aki már comingoutolt, az csak olyannal próbáljon hosszú távú kapcsolatot kialakítani, aki szintén nyilvánosan vállalja melegségét/leszbikusságát; aki viszont totál titokban tartja életének ezt a vonatkozását, az olyannal álljon össze, aki szintén titkolózni szeretne.

Nyilvánvaló okoknál fogva egy heteroszexuális kapcsolatban ez fel sem merül, de két férfi vagy két nő kapcsolatát könnyen tönkre tudja tenni, ha egyikük már a gyerekvállaláson gondolkozik és magával viszi partnerét a családi karácsonyra, míg a másik még a legjobb barátjának se mondta el, hogy meleg/leszbikus.

2. Néha külön kell éjszakázni

Egy heteroszexuális kapcsolatban többé-kevésbé automatikusan működik, hogy a nő néha elmegy a csajokkal bulizni egyet, és időnként a férfi is külön, a maga haverjaival szórakozik. Egy azonos nemű párnál azonban nyilván nincs ilyen, hogy csajos este vagy kanbuli, amiről a partner értelemszerűen ki van tiltva, azonban a pszichológus szerint jót tesznek az ilyen külön töltött esték.

Úgyhogy hiába, ha egy meleg vagy leszbikus párnál totál egybeesik a két fél érdeklődése és baráti köre, érdemes néha megszervezni egy-egy külön töltött estét is, már a kapcsolat kezdetétől kezdve. Egy egészséges kapcsolathoz egyszerűen hozzátartozik, hogy a két fél néha külön is legyen, és ha ez nincs rögtön az első perctől kezdve bevezetve egy egynemű párnál, akkor később sokkal nehezebb lesz a szokást sértődések nélkül meghonosítani.

3. Mindenki ajánlja fel a fizetést

A heteroszexuális pároknál a hagyományos felállás szerint a férfi fizet, legalábbis az első randin. (Mármint a vacsoráért, kávéért, italért, mozijegyért, stb.) Egynemű pároknál nincsenek ilyen egyértelműen kettéosztva a szerepek, ami azért jó, mert idővel normálisan meg lehet beszélni az anyagiakat anélkül, hogy bárkire bármi hárulna a kezdettől fogva. Szóval egy leszbikus/meleg pár a legjobban teszi, ha azt vezetik be, legalábbis kezdetben, hogy minden randizási költséget feleznek, mindenki magának fizet.

(Az exről egy szót sem – Ez a pont az eredeti anyagban a negyedik, de szerintünk kicsit kilóg a sorból, mert ezt a heteroszexuálisoknak is első helyen szokták ajánlani, úgyhogy mi az ötből inkább kihagytuk, és ketté vettük az utolsó tanácsot. De a pszichológus azt mondja, hogy ez a homoszexuálisoknak igenis újdonság, annak ellenére, hogy a heterók közül már rég tudja és betartja mindenki ezt a szabályt. Mi erről nem feltétlenül vagyunk meggyőződve, de nem baj, a lényeg, hogy nemektől függetlenül senki ne beszéljen korábbi szerelmeiről és szakításairól annak, akivel éppen randizik.)

4. Csak egy év után szabad összeköltözni

Az a sztereotípia a leszbikusokról (Amerikában legalábbis), hogy gyakorlatilag azonnal, kb. a második randin összeköltöznek. Nem tudjuk, mennyire igaz ez akár ott, akár nálunk, de az biztos, hogy a pszichológus szerint nem jó, ha ilyen szintű elköteleződést a legelején bevállal az ember. Általánosságban azt mondja, hogy ha kb. egy évet már kibírt a kapcsolat, akkor érdemes csak hívni a költöztetőcéget. Az első 12 hónapot ki kell bírni külön.

5. A kapcsolat határait egyértelműsíteni kell

Egy heteroszexuális kapcsolat legelején valószínűleg fel sem merül a monogámia bármilyen alternatívája, a meleg férfiakra viszont az jellemző a sztereotípia szerint, hogy sokan közülük szeretnek állandó kapcsolatukon kívül is szexelni. Ezzel semmi baj nincs, legalábbis akkor nem, ha a partner tud erről és beleegyezik, vagy akár részt is vesz benne.

Szóval ha a meleg férfiak között van még olyan, aki magától értetődőnek veszi a monogámiát, és említésre méltónak se tartja – ne tegye ezt. Inkább beszéljenek erről minél korábban és minél konkrétabban a partnerrel.