Elisabeth A. Sheff egy amerikai pszichológus, akinek összeállítását a Psychology Today-en találtuk meg. A téma a nyitott kapcsolat, azaz egészen konkrétan az, hogy ha az ember monogámiában él valakivel, de a párján kívül más szexuális partnert is szeretne a kapcsolat megszakítása nélkül, akkor mit kell tenni.

A szakértő már az elején hozzáteszi, hogy bár tapasztalatai szerint gyakrabban fordul elő, hogy egy párból a férfi az, aki vágyik a nyitott kapcsolatra, míg felesége/barátnője elzárkózik az ötlettől, azért előfordul rengeteg egyéb felállás is, akár ennek az ellenkezője is, azaz hogy a nő akar nyitott kapcsolatot, a férfi viszont maradna a monogámiában. A lényeg viszont alább következik, kiválogattuk az öt legfontosabb, leghasznosabb tippet azoknak, akiknek szintén megfordult már a fejükben, hogy változtatnának ilyen irányban a párkapcsolatukon.

1. Ne így próbálja menteni a házasságát!

Sheff szerint sokan azért mennek bele abba az egyezségbe, hogy na jó, akkor legyen nyitott a kapcsolat, mert azt remélik, hogy ezzel megmentik házasságukat – egyébként elkerülhetetlen lenne a válás/szakítás. A valóságban azonban a többségnek ez nem szokott sikerülni, a kapcsolat kinyitása ugyanis van annyira nehéz és komplex folyamat, hogy csak a stabil kapcsolatok élik túl.

Ha az ön kapcsolata már így is ingatag lábakon áll, akkor a problémákra nagy valószínűséggel nem lesz megoldás, ha elkezdenek másokkal is szexelni, sőt. Mint ahogy a gyerekvállalásba se szabad azért belemenni, mert hátha ez majd összetartja a két felet, ugyanígy a poliamória sem egy házasságmentő intézmény.

2. Előbb megbeszélni, aztán a szex!

Talán ez a legfontosabb tanács az összes közül. Aki jól akarja csinálni ezt az egészet, az először megbeszéli vágyait és terveit a másikkal, még mielőtt bárki mással bármit csinált volna. Nem jó taktika azzal előállni, hogy van még egy valakim, akivel már le is feküdtünk, és milyen jó lenne néha hármasban. A másik becsapása vagy megcsalása egyáltalán nem jó kezdet a kapcsolat kinyitásához – szóval mielőtt félrelépne, beszéljen a partnerével arról, hogy mi hajtja, mire vágyik.

3. A meglévő partner maradjon az első

Ha egy kapcsolatba bekerül egy harmadik, akárhányadik személy, az a valaki, akivel elvileg a kapcsolatban vagyunk, könnyen úgy érezheti, hogy elhanyagolják. Vigyázni kell, hogy ez ne forduljon elő, és hogy mind a két fél érezze, hogy megkapja és mindig meg is fogja kapni, amire szüksége van, illetve amire vágyik. Ezt sokszor nem egyszerű összehangolni, de ha ez nincs meg, akkor előfordulhat, hogy hamarosan csak nyitottság lesz, kapcsolat viszont már nem.

4. Kicsiben kell kezdeni

Nem szabad egyből fejest ugrani a nemmonogám kapcsolatok rejtelmeibe, főleg akkor nem, ha az egyik fél kevésbé vágyik a nyitott kapcsolatra, mint a másik. Végig kell beszélni, hogy első körben kinek mi fér bele, és a közösen felállított szabályokkal elmenni például egy swingerklubba, ahol adott esetben nem is kell, hogy szexre sor kerüljön. Elég, ha elsőre csak kitapasztalja a két fél, hogy hogyan érzi magát egy ilyen környezetben.

Sőt, (Amerikában) olyan rendezvények is vannak nyitott kapcsolatban élőknek, ahol semmi szex nincs egyáltalán, csak ismerkedni lehet – ruhában. Aztán ha volt mondjuk egy kis flört, kiderül, hogy lehet-e egyáltalán továbbvinni az egészet valamerre.

5. Rugalmasnak és őszintének kell lenni

Rugalmasnak és bátornak kell lenni a másikért és saját magunkért is, de a legfontosabb bizonyára az őszinteség – ebben foglalhatjuk össze a szakértő mondanivalóját. Ha valamire vágyunk, azt el kell mondani a másiknak. Ugyanígy ha valamit hajlandóak voltunk kipróbálni, de nem jött be, azt is.

Ha partnerünk szeretne valamit, legyünk legalább egy kicsit bevállalósak, és menjünk bele valamilyen mértékig abba, amit javasol, de ha egyszerűen nem megy a nyitás, azt is be kell tudni vallani. Lehet, hogy a kísérletezgetés során az fog kiderülni, hogy az egyik félnek egyszerűen nem való egy nem monogám kapcsolattípus – ilyenkor fölösleges tovább erőltetni a nyitottságot. Ehelyett megint csak őszintén meg kell próbálni megbeszélni, hogy mi legyen a sorsa a jövőben a kapcsolatnak.