A Psychology Today-en találtunk egy izgalmas kutatást, ami arról ad közre egy-két számot, hogy a testbeszéd mennyire befolyásolja az ember esélyeit randizás/társkeresés közben. Eli Finkel és Paul Eastwick pszichológusok egész eddigi karrierjüket a csajozás/pasizás kutatásával töltötték, és rengeteg érdekeset állapítottak meg, többek között azt, hogy bár a férfiak(ra) azt mondják, a külsőre utaznak, a nők(re) meg azt, hogy a pénzre, igazából a gyakorlatban a párválasztás során mindkét nemet ugyanannyira befolyásolja ez a két dolog, amikor párt választ.

Most azonban a testbeszédet vizsgálták, azt, hogy mennyire számít a sikernél az, hogy az ember hogyan tartja magát. Egy villámrandis eseményt és a Tinder nevű telefonos társkeresőt vizsgálták, és a számok magukért beszélnek. Ha ön társat keres, olvassa ezt el, aztán ellenőrizze profilképét, és cserélje le, ha szükségesnek találja.

A lényeg itt a kinyújtózkodás és az összehúzódás szembeállítása. Alább azt is elolvashatja, konkrétan mennyit számít a vonzó tartás, de kezdjük azzal, hogy pontosan mi is az, amit vonzónak fog találni a partner: a nyújtózkodást. A kutatók kicsit pontosabban így fogalmaznak:

Kiterjesztett végtagok, kihúzott felsőtest és/vagy minél nagyobb tér elfoglalása. … A nyújtott testtartás – a test fizikai kiterjesztése a térben – kelt a leginkább a vonzalmat.

Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy az a jó, ha az ember szétfolyik a székben, hanem arra, hogy az ember húzza ki magát, mutassa meg, mekkora – ez a pozíció ugyanis dominanciát és nyitottságot sugároz a másik számára, amiből az is következik, hogy az illető biztos magabiztos, jópofa és kedvező a társadalmi helyzete.

Ezzel szemben aki magába van roskadva, karba teszi a kezét, maga alá húzza a lábát, összegörnyedt, összehúzza magát, azt jóval kevesebben fogják vonzónak találni.

Egy villámrandis eseményen 144 találkozón figyelték azt, hogy ki hogyan tartja magát, és azt találták, hogy a nyitott testtartás jelezte előre a legbiztosabban, hogy az adott pár össze fog jönni. Aki önmagát kihúzva ült, az kb. kétszer annyi igent kapott a potenciális partnerektől, azaz azoknál kb. kétszer annyi olyan érdeklődő volt, aki úgy érezte, hogy szeretne egy nem villámgyorsat is randizni az illetővel.

A tinderes kísérlet pedig még izgalmasabb. Fogtak hat személyt, és mindegyiküknek létrehoztak kettő-kettő profilt. A profilok mindenben azonosak voltak, a fotót kivéve: az egyiken kihúzott-kinyújtózott testtartásban volt látható az illető, a másikon ellentétes pozitúrában. Átlagosan 27%-kal több igent kapott ugyanannak a személynek az első, kinyújtózós profilja, mint a második, görnyedtes. Szóval ha ön társat keres, esetleg érdemes ebből a szemszögből végignézni a profilképeit.

A partnerkeresés-randizás, valamint a testbeszéd kapcsolatáról pedig itt és itt olvashat még egy csomó érdekeset.