Régen az volt a szabály, hogy az ember csak a házasságkötés után költözik össze a partnerével – ez manapság már kivételnek számít, ugyanúgy, mint ahogy kivételesek azok is, akik nem élnek szexuális életet az igen kimondásáig. A mai napig léteznek olyanok, akik előbb kötik meg a házasságot, és csak azután jön az összebútorozás, de a többség a kapcsolatnak egy korábbi fázisában hozza meg azt a döntést, hogy kettejüknek elég lesz egy lakás is.

A Psychology Today-en Scott M. Stanley pszichológus hasonlított össze két kutatást ebben a témában. Az egyik arról szól, hogy a még össze nem költözöttek mit gondolnak, miért érdemes összeköltözni, a másik meg arról, hogy akik már együtt élnek, igazából miért költöztek össze.

Döbbenet, de hatalmas az eltérés a kettő között: azaz aki még sose élt együtt valakivel, az általában teljesen rosszat gondol arról, hogy mi az értelme összeköltözni a partnerrel akkor, amikor a házasságkötés még nem történt meg.

Miért jó az összeköltözés a szinglik szerint

Két kutatás is megerősíti, hogy a nem kapcsolatban élő fiatalok túlnyomó többsége szerint azért érdemes összeköltözni a partnerünkkel még a házasságkötés előtt, hogy kiderüljön, hogy egyáltalán összeillünk-e.

Az egyik felmérés szerint ma már a 20 év feletti fiatalok 84%-a osztja ezt a nézetet, egy másik, 2001-es kutatás szerint már a '90-es években is kb. 60%-uk azt gondolta, hogy az együtt élés gyakorlatilag főpróbája a házasságnak. Szerintük azért kell az igen kimondása előtt összeköltözni, mert csak így derül ki, hogy a két fél tényleg kijön-e egymással.

A fiatalok gyakorlatilag nem is látják más értelmét az összeköltözésnek, mindössze 9% mondta azt, hogy azért érdemes összebútorozni, mert az praktikus és kényelmes, és csak 5%-nak jutott eszébe az, hogy így spórolni lehet a lakbéren.

Miért költöztek össze azok, akik már együtt laknak

Egy másik kutatásban 1294, 18 és 34 év közötti, komoly párkapcsolatban élő személy vett részt, 2007-től 2012-ig figyelték a kutatók a jelentkező fiatalok magánéletét. Közülük azokat, akik együtt éltek, de nem voltak házasok, megkérdezték arról, miért döntöttek így. Ha az előbbi felmérés alapján arra tippelne, 84%-uk mondta azt, hogy azért élnek együtt, bár az igent még nem mondták ki, mert le szeretnék tesztelni, hogy működne-e köztük a házasság, nagyot téved. Ez az arány sokkal kevesebb, kb. 7,5%, egészen konkrétan a férfiak 10%-a és a nők 4,5%-a.

Azaz hiába hiszik azt a fiatalok, hogy az összeköltözésnek az az értelme, hogy megtudják, hogy összeillenek-e a másikkal, igazából aki egy lakásba költözik a partnerével házasságkötés nélkül, az rendszerint nem ezért teszi. Hanem miért? Íme a többi ok:

  1. Hogy több időt tölthessenek együtt (kb. 44%)
  2. Mert praktikusabb (kb. 23%)
  3. Mert úgy érzik, el vannak már ennyire köteleződve egymás iránt (kb. 14%)
  4. Mert gyerekük született, akit fel kell közösen nevelni (kb. 10.5%)
  5. Hogy leellenőrizhessék, összeillenek-e (kb. 7,5%)
  6. Mert nem hisznek a házasságban (kb. 1%)

Egy másik, azonos témájú felmérés eredményében ugyanez volt az első két ok, csak az együtt töltött idő lehetősége itt 61%-kal vezetett, míg a praktikusságra 19% hivatkozott, és 14%-kal lettek a harmadik helyezettek azok, akik az együttélést tesztnek fogták fel a házasságkötés előtt.

Ráadásul itt az is kiderült, hogy akik ilyen próbatételként néztek a közös lakásra, azok általában depresszióra és szorongásra hajlamosabbak voltak, valamint kevésbé bíztak saját párkapcsolatukban. Azaz a gyakorlatban, úgy tűnik, azok mondják, hogy nekik az együttélés egy próbatétel, akik nem teljesen boldogok a kapcsolatukban. Ön mikor és miért döntött úgy partnerével, hogy összeköltözik? Szívesen meghallgatnánk az ön történetét, kérjük, írjon nekünk!

Ön is írna?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket.