Talán ön is hallott már a Puafesztivál Csajozási Táborról, ami részben kommunikációs tréning, de  vannak éles bevetések is. Ha még nem, gyorsan nézze meg az alábbi videót, és rögtön minden világos lesz. Megkerestük Valent „Jimmi” Gábort, az embert, aki a magyar PUA-jelenség, így a siófoki Pua Tábor mögött áll, és elmeséltettünk vele mindent, amit erről az egészről tudni érdemes. Legyen ön akár PUA-hívő, akár ellendrukker, az biztos, hogy ez a történet önnek is érdekes lesz.

Az egész valamikor a 2000-es évek elején kezdődött. Valent Gábornak sikeres reklámügynöksége volt, de mindig is érdekelte a kommunikáció, ezért elhatározta, hogy beindítja saját trénercégét.

Akkoriban nem igazán értettem a nőkhöz. Voltak barátnőim, de a kapcsolataim rövid ideig tartottak. Megfogalmazódott bennem a kérdés: hogyan lehet olyan nőt találni, akivel boldog lehet az ember?

Alapos kutatómunka

Tréningeken sokszor találkozott párkapcsolati előadásokkal, de főleg az interneten kutatott. Felfedezte, hogy angol nyelvű fórumokban gazdag tudásanyag halmozódott fel az ismerkedésről, könyvek is születtek a témában.

2007-ben kezdtem mély kutatásba. Félreraktam kicsit a reklámcéget, hogy a magánéletemre koncentráljak. Szerettem volna megtudni, hogy mi az, ami működik a gyakorlatban. Ehhez először Budapestre kellett költöznöm.

Valent hetente körülbelül 40-50 órában tesztelte a megismert stratégiákat. Például a HÉV-en szólított le lányokat, és összeállított egy kérdőívet, hogy ne legyen mások tapasztalataira utalva.

Korban hozzám illő lányokhoz mentem oda a Blaha Lujza téri aluljáróban. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy milyen férfira vágynak. A kérdőíves módszer meglepően jól működött, minden második-harmadik lány állt meg, hogy válaszoljon. A körülbelül harminc megkérdezettből hárman úgy adták meg a számukat, hogy kérnem sem kellett. Ott már elindult valami.

Tréning lett belőle

A reklámszakember azt mondja, 2008 tavaszára egyre eredményesebb lett. Tapasztalatait az interneten közölte, a kevésbé sikeres férfiak pedig tucatjával keresték meg, hogy foglalkozzon velük. Egyiküknek célja lett, hogy Magyarország legnagyobb csajozóművészévé váljon, és ezért hajlandó volt a zsebébe nyúlni. Valentnek ekkor jutott eszébe, hogy kellene egy ismerkedést segítő tréning, amit ki is dolgozott. Szerinte ez már bőven nem a csajozásról, hanem a férfiasságról, férfiként való létezésről, és úgy általában a kommunikációról szól, minden emberrel – akár a magánéletben, akár a munkában. Így érvel a szolgáltatása szükségessége mellett:

Terepen is lehet fejlődni, de ha nincsenek meg az alapok, akkor nehezen megy. A 40 gyakorlatból álló társasintelligencia-tréning szép fokozatosan építi fel a kommunikációs készségeket.

Könyvet írt a témában

2011-re akkora volt az érdeklődés a tréning iránt, hogy már áprilisban elfogytak az időpontok az év további részére. A képzés szellemi atyja közben egy csomó pozitív visszajelzést kapott, például, hogy

„ezt miért nem gimnáziumban oktatják?”,

és mivel a résztvevők minden alkalommal ugyanazokat a kérdéseket tették fel neki, 2012-re megírta a Társas Intelligencia könyvet. 

A csajozási tábor

A másik oldal

Ha idáig eljutott, bizonyára tudja, hogy Valent Gábor módszereinek hatékonyságáról nem mindenki van meggyőződve, és megnyilvánulásai miatt is gyakran támadják.  Ha nem, de érdekli, hogy miért, a Best of magyar PUA fórumok Tumblr-oldal, esetleg ez a blog remek kiindulópontot jelenthet, vagy mondjuk ez a poszt, itt.

A tréning továbbgondolásából 2009-ben született meg a Pua Tábor [2013-ban riportot is közöltünk róla, itt olvashatja el – a szerk.]. Valent csupán egy fórumban hirdette meg, mégis legalább 60-70 férfi jelentkezett rá. Voltak, akik Szlovákiából és Erdélyből érkeztek, 

Azóta sokat formálódott az egész. Az elmúlt években a kommunikáció fejlesztésére helyeztem a hangsúlyt. A programban vannak táncoktatások, kommunikációs képzések, előadások, illetve esti „terepezések”. Az utóbbi abból áll, hogy kimegyünk a srácokkal a Petőfi Sétányra, ahol élesben alkalmazzák a tanultakat. A mostani tábor átlagéletkora nagyjából 30 év. A legifjabb védencünk 21, a legidősebb 42 éves. Eljutottunk oda, hogy vannak, akik harmadik, negyedik alkalommal jönnek vissza. További érdekesség, hogy a jelentkezők 30 százaléka eleve boldog párkapcsolatban él. Néha a hölgy íratja be a párját, vagy az apuka a fiát. 60-70 százalékuk a karrierjében is szeretne fejlődni.

De mi az a pua?

A PUA rövidítve Pick Up Artist. Olyan ember, aki folyamatosan tanul, annak érdekében, hogy jobban értsen a nőkhöz. Nem nőcsábász, aki minden nő bugyijába akar bejutni és becsapja a nőket, hanem képes a nőt szeretni, elfogadni és vezetni, hogy közösen boldog életet tudjanak élni. Sajnos vannak, akik puszta csajozásra, csajozási lifestyle-ra használják. Amivel nincs is baj. A gond akkor van, ha ez tölti ki valakinek több évét, évtizedét és idejének több, mint 50%-át. Van egy kis százalék, aki manipulálni szeretné a nőket, és úgy elcsábítani. Ezt ami oldalunk nem támogatja, és nem is támogatta soha. A PUA mozgalom Amerikából indult el 90-es években online underground mozgalomként, hogy megfigyeljék milyen módszerek működnek a csajozás, barátnőszerzés területén. Hatalmas közösen megosztott információ és tudás jött létre annak érdekében, hogy jobban értsük és elvarázsoljuk a nőket. Azért, hogy kezeljük az életben fellépő szituációkat és helyzeteket, és hogy jobb kommunikációs képességre tegyünk szert.

– írja a Puafesztivál Csajozási Tábor weboldala.

Nem a szexre hajtanak

Valent Gábor szerint sokan félreértik az egészet: nem az a cél, hogy a részvevők minél több nővel szexeljenek.

Rájöttem, hogy a csajozás nem a végcél, hanem egy állomás. Ez egy nettó egy-két évig tartó folyamat. Van, aki tizen-huszonévesen esik át rajta, én viszont például a 30-es éveim elején kezdtem intenzíven csinálni. Hiába van párkapcsolata valakinek, azt fenn kell tartani. Éppen ezért nem csak abban segítünk, hogy barátnőt szerezz. Megtudhatod, hogyan erősítsd meglévő párkapcsolatod, vagy miként közeledj a kolléganődhöz, akitől nem akarsz semmit, csak jóban lennél vele.

A terepmunka

A táborozókat az első nap éjszakáján, egy erős felkészítés után vitték ki a Petőfi Sétányra, ahol párban és csoportban indultak gyakorlatozni.

Panaszkodtak, hogy kevesen vannak, de én tudtam, hogy ez igazából jó, mert a lányoknak kevesebb a választás. A terepen a tréner mondja meg, hogy kihez menjenek oda, persze csak akkor, ha az illető szimpatikus nekik. Néhányan például egy hat fős lánytársasághoz csatlakoztak. Hajnali háromra három fiú és három lány maradt. Azt még nem tudom, hogy mi lett a végeredmény. A következő alkalommal egyedül kell boldogulniuk, hiszen nem mindenkinek van szárnysegédje, aki a tábor után elkíséri.

Tamásnak bejött a puázás

Az egyik leendő PUA, a 32 éves Orosz Tamás véletlenül akadt rá a táborra az interneten, közvetlenül azután, hogy véget ért egy öt éveig tartó kapcsolata. Egyrészt a kíváncsiság hajtotta, másrészt úgy gondolta, a kommunikációs képzés szakmai vonalon is a javára válhat.

Voltak gondjaim a csajozással, részben azért, mert nem volt társaságom. Mindig a karrieremnek éltem, sok barátom, ismerősöm már külföldön él. Nem a technikai tudás hibádzott, vagy az, hogy nem merek kezdeményezni: pozitív életszemléletet akartam szerezni, hogy nagyobb legyen az önbizalmam. Előtte voltak kapcsolataim, fél éves, egy éves és öt éves is, de leginkább az interneten ismerkedtem, személyesen annyira nem. [...] Különböző feladatokat kaptam, amiket előtte privátban gyakoroltunk. Az volt a lényeg, hogy különböző szövegekkel, ötletekkel – legyen az akár valami logikátlan őrültség is –, de menjek oda a lányokhoz, üljek le az asztalukhoz és beszélgessek velük, hogy elinduljon valamiféle kommunikáció. Volt benne pozitív és negatív élmény is. Kezdetben azzal nyitottam, hogy első randira készülök egy csajjal, és szeretnék virágot vinni, majd megkérdeztem, szerintük jó ötlet-e? Két hölgy kiselőadást tartott, hogy nekik mennyire tetszene, egyikük viszont azt mondta: „totál gáz, hagyd a francba”. A másik alkalommal táncolni kértem fel egy lányt. Mindenkinek megvan az erőssége, nekem a tánc az. Az utcai ismerkedéssel szemben ilyenkor egyből megfoghatod a lány kezét, átkarolhatod, beszélgethetsz vele.

Az utolsó éjszakán a székesfehérvári srác már kifejezetten ismerkedési céllal vetette bele magát az éjszakába. Nagy reményekkel ment oda egy lányhoz, de túlzottan görcsösen akarta, hogy legyen belőle valami. De ne aggódjanak, a tábor után különösebb nehézségek nélkül hívta randira fodrászát, majd összejött egy internetről megismert lánnyal.

Ennyibe kerül

A jelentkezők többféle konstrukció közül választhatnak. A legolcsóbb a bulizós csomag, ami leginkább a szórakozásra fókuszál, és nagyjából 40 ezer forintra jön ki a programokkal és a szállással együtt. A komolyabb képzés – női trénerekkel és jobb elhelyezéssel – 100 ezer forintba kerül. A csúcsot pedig a vip-csomag jelenti négycsillagos ellátással és privát törődéssel, 170-180 ezer forintért. Ezek a kedvezményes árak, amik akkor érvényesek, ha még időben jelentkezik a következő táborba.

A trénereket is Valent képzi ki, a női létszám tizenöt fő. A legfontosabb követelmény velük szemben, hogy szeressék az embereket és jól tudjanak kommunikálni, a foglalkozásuk másodlagos. A színészek és szexuálpszichológusok mellett volt, hogy takarítónő és varrónő csatlakozott a csapathoz, miután kiderült, hogy van hozzá tehetségük.

Az alapok

Számít a külső?

Valent Gábor szerint igen, de legalább ennyire fontos az önértékelés.

Ha felvállalod, hogy kajla a füled, működni fog az ismerkedés, de ha bebeszéled magadnak, hogy ezért nem szeretnek a lányok, falakba ütközöl majd. Ez egy önbeteljesítő jóslat mindkét irányból. Azok számára, akik elégedetlenek a megjelenésükkel, stílustanácsadó programot tartunk és portfóliófotózást is vállalunk.

Mit tegyen, ha nincs önbizalma?

Az első lépés a beismerés. 100-ból tíz srácnak nincs problémája a hódítással, de ha ön a 90 közé tartozik, tegyen magának egy szívességet, és vallja be, hogy valami nem stimmel.

Én sokáig tagadtam, szégyelltem, hogy sikertelen vagyok, pedig nem szabadott volna. Nem kell lenézni saját magadat, csak tudomásul venni, hogy nem megy a randi, nem vonzod a nőket, esetleg nem tudod, mit kell mondanod. Egyénenként változik, hogy kinél milyen terület igényel fejlődést. Van, akinél a hangerő nem stimmel: halkan szólal meg, alig érteni a szavát. Mások nem elég energikusak, netán túlzottan agresszívek. Nem az a gond, hogy mit mondanak, hanem az, hogyan. Általános jó tanács, hogy próbáld megismerni a másikat. Tudd meg, ki ő, mélyedj bele a nőbe. Nem kizárt, hogy 2 perc múlva már csókolózhatsz vele, mert úgy adja a jeleket, de lehet, hogy 3 óra beszélgetés után sem kezdeményezhetsz, mivel elrontasz vele mindent.