Nem újdonság, hogy aki szép, arról azt tartják, hogy könnyebb az élete, párkapcsolatok terén is, de máshol szintén – például a kutatások szerint vonzó külsővel könnyebb a jó állásokat megkapni, könnyebb jobb keresetet elérni stb.

Nem sokan lehetnek a földön, akik örülnek annak, hogy nem születtek szépnek, de a Psychology Today egyik szakértő szerzője, Marty Nemko összeszedte, hogy mik az előnyei az olyan külsőnek, amit a többség nem tart vonzónak. Merthogy azért előnyei is vannak. De persze ehhez hozzáadta aztán azt is, hogy mik a hátrányai a rondaságnak, utána pedig az egészre érkezett egy szakértői válasz egy felháborodott kollégájától.

Hát nézzük.

A rondaság 5 előnye

  1. Az ember nem bízhat abban, hogy előnyös külseje átsegíti majd a nehézségeken, ezért a szakértő szerint a kevésbé vonzó külsejű emberek jobban odafigyelnek arra, hogy legalább a személyiségük vonzó legyen. Azaz: kedvesebbek, humorosabbak, megbocsátóbbak, stb.
  2. A szép emberek között állítólag több a „karót nyelt”-típus, a kevésbé szépek lazábbak szoktak lenni.
  3. Aki nem feltűnően előnyös külsejű, az nem kap szexuális tartalmú beszólásokat a másik nemtől. (Mondjuk kap másmilyeneket, de most még az előnyöknél tartunk.)
  4. Kevésbé vonzó ember megbízhatóbb egy monogám kapcsolatban, merthogy a szakértő úgy tudja, hogy aki nem olyan szép, az bizonyára nehezebben csalja meg a partnerét, merthogy nehezebben talál magának szeretőt. Hát erre azért megnéznénk egy kutatást.
  5. És az ötödik ponthoz Susan Boyle sikerét hozza fel példának az összeállítás. Aki előnytelen külsejű, attól senki nem vár semmi különösebbet, így aztán aki ránézésre béna, az jobban fel tudja hívni magára a figyelmet, vagy legalábbis nagyobb meglepetést okoz, ha mégis jól teljesít. Susan Boyle-ról is első blikkre mindenki azt hitte, hogy csúnyán be fog égni, annál nagyobb volt az ámulat, amikor kiderült, hogy teljesen jól énekel. Hát ennyivel kell beérnie azoknak, akik nem ütötték meg a főnyereményt a génlottón, merthogy…

A rondaság 5 hátránya

  1. Már kisbabakorban hátrányban van az, aki nem szép gyerek. A kutatások szerint a gyerekvigyázók több figyelmet és energiát fordítanak a szép babákra, mint a többiekre.
  2. Most jön, amire a beszólásoknál utaltunk: ugyan szexuális tolakodásban kevésbé van része annak, aki nem vonzó, viszont nagyobb eséllyel fogják szekálni vagy csúfolni az osztálytársai. Különös kegyetlenséggel folyik ez az iskolákban sajnos, de a szakértő később említi, hogy az élet minden területére és minden korosztályra jellemző, hogy az emberek gúnyt űznek valakiből csak azért, mert csúnya, és a többiek ezen csak nevetnek és nem találnak az egészben semmi kivetnivalót.
  3. Randizni is nehezebb, merthogy akinek kevésbé vonzó a külseje, az elvileg nehezebben talál magának párt. Az kétségtelen, hogy a Tinder-típusú felületeken vagy helyeken, ahol az emberről a megjelenése és az első benyomás alapján hoznak ítéletet a többiek, ott egyértelmű hátrányban van az, aki nem szép. De azért tegyük hozzá, hogy társat keresni nem csak a Tinderen meg diszkókban lehet.
  4. A munkahelyen is többféle hátrány éri azokat, akiknek nem olyan jó a külseje, mint néhány más kollégájának, bármennyire is próbálnak a munkáltatók arra törekedni, hogy mindenkit csak a teljesítménye alapján értékeljenek. Kezdjük ott, hogy már egy állást megkapni is nehezebb annak, aki nem vonzó, de az előléptetésért is jobban meg kell dolgoznia annak, akit a külseje ellenére mégis felvettek. És arra is van kutatás, hogy nem vonzó megjelenésű emberek kommentárjait, állításait kevésbé veszik komolyan a többiek.
  5. Az ötödik talán a legszomorúbb: a kevésbé vonzó külső és a rossz egészség együtt jár a statisztikák szerint.

Szóval?

Nemko az egészből azt a következtetést vonja le, hogy akinek nem a megjelenés az erőssége, az azért ne essen kétségbe, hanem helyezze a hangsúlyt arra, amiben jó: legyen szimpatikus, kedves, dolgozzon jól, stb. És persze az ésszerűség határain belül azért próbálja a maximumot kihozni a testéből is, akár plasztikai sebész segítségével.

Erre az egészre azonban azzal reagál Nemko egyik kollégája, Ravi Chandra egy külön cikkben, hogy ő nem ért azzal egyet, hogy csak úgy bele kell törődni, hogy ez és ez számít szépnek, mi pedig rondák vagyunk és kész. Ehelyett egyrészt meg kell próbálni dolgozni azért, hogy minél kevesebb embert bélyegezzenek rondának – például azzal, hogy mi magunk is tudatosan küzdünk az ellen, hogy a jó megjelenésűeket előnyben részesítenénk.

Másrészt pedig azt kéne valahogy elérni, hogy a hétköznapi élet ne annyira a szépségről és a hiúságról szóljon, mint amennyire ez a szelfizős-posztolós-emberekközöttválogatós XXI. század egyelőre arról szól.

Ön is úgy érzi, hogy a külseje meghatározza, hogy milyen az élete? Írjon nekünk!

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket.