Emmy Collett és Jake Coates már tizenegy éves korukban szerelmesek voltak egymásba, később a gimnáziumban együtt is jártak, ám végül az egyetem miatt szakítottak és másfelé sodorta őket az élet. A lány tanár lett Nagy-Britanniában, a férfi pedig orvos, hivatása pedig Ausztráliába szólította. Bár két különböző földrészen éltek, továbbra is tartották egymással a kapcsolatot és barátok maradtak. 

Still can't believe I get to call this guy my husband!!! Couldn't love anything more!!! 💙

Emmy Coates 🦄 (@emmycoates_16) által közzétett fénykép,

2013-ban Collett betegségre utaló tüneteket vett észre magán: erős izomfájdalmak kínozták, állandó hasmenése és gyomorfájása volt, egyre kiújuló aranyere miatt pedig úgy érezte, mintha üvegszilánkok lennének a fenekében. Az orvosok irritábilis bélszindrómára gyanakodtak, illetve stresszre fogták a panaszokat, amik csak nem akartak szűnni. Ám a lány gondolatait ekkorra már más is lefoglalta: Jake Coates, aki nyárra hazalátogatott. 

Vártam a repülőtéren. Futottam a karjaiba és az érzéseim újra fellángoltak. Szerettem őt, ez mindig is így volt. A szabadság végén azt terveztük, hogy véglegesen együtt maradunk

– idézte Collettet a Mirror. A szerelmespár távkapcsolatba kezdett, ám a szerelmes pillanatokat beárnyékolta Collett súlyosbodó állapota. Fél évvel később, februárban, Coates már kemény, megnagyobbodott csomókat tapogatott ki barátnője nyakán. Rávette, hogy menjen vissza a háziorvosához, aki azonnal a kórházba utalta a lányt. A sürgősségi biopszia eredménye sajnos beigazolta a félelmeket: medulláris pajzsmirigyrák. 

My little family 💕 #family #love #labradoodle #chocolatelabradoodle #bedtime

Emmy Coates 🦄 (@emmycoates_16) által közzétett fénykép,

A hír mindkettőjüket sokkolta, mindemellett márciusra már meg volt szervezve egy Fülöp-szigeteki nyaralás a férfi születésnapjára, amit nem akartak kihagyni. Az utazást megelőző éjszaka viszont a lány rettentő mellkasi fájdalomra ébredt, nem kapott levegőt. Rohantak a kórházba, ahol a CT kimutatta, hogy rák már átterjedt a gerincre, a tüdőre, a májra és a csontjaira. A mellkasi fájdalmat a bordarepedés okozta, ami szintén a rák miatt következett be. Az orvos egyértelműen kijelentette, hogy Collett már gyógyíthatatlan és gyógyszeres kezelés mellett is még legfeljebb öt éve van hátra. 

Másnap reggel Jake egy csésze teát hozott nekem az ágyba, és átnyújtott egy dobozt. Egy gyémánt gyűrű volt benne. 

Coates eredetileg úgy tervezte, hogy a Fülöp-szigeteken kéri meg szerelme kezét, de a lány természetesen így is könnyek között mondott igent. A férfi otthagyta Ausztráliát, összeköltöztek, és most együtt valósítják meg Collett bakancslistáját. 

Egy egész vödörnyi van belőle:

  • Coldplay koncertre menni
  • Tetováltatni 
  • Teázni a Ritzben 
  • Férjhez menni 
  • Egy saját kölyökkutya 
  • Csók az Eiffel-torony tetején
  • Filmpremierre menni 
  • Szerepelni a tévében
  • Hőlégballonnal repülni

Azóta ezekből természetesen már több dolog teljesült, például már össze is házasodtak. A pár közben pénzt gyűjt a The Royal Marsden kórháznak, ahol a lányt kezelik, és úgy döntöttek, hogy tandembiciklivel kétezer kilométert letekernek Londontól Koppenhágába és vissza. Hogy rákosan is aktív életet élhessen, Collett egyelőre tablettás kemoterápiát kap.