Noha egyénfüggő, hogy ki mikor vágyik kényeztetésre, a tudomány szerint létezik egy konkrét időpont, amikor az intim együttlétek sokkal élvezetesebbek.

Több, korábban publikált kutatás is rámutatott arra, hogy a szexnek – azon kívül, hogy örömöt szerez – áldásos hatásai vannak az egészségünkre nézve. Amellett, hogy jobb kedvre derít és elűzi a depressziót, fejleszti állóképességünket, erősíti izmainkat, valamint a migrént is megszünteti. Mindazonáltal a szakértők szerint arra is érdemes figyelni, hogy mikor áldozunk a szerelem oltárán. 

via GIPHY

Sokan úgy vélik, hogy egy késő esti a legmegfelelőbb időpont az együttlétekhez, a legfrissebb kutatások azonban rácáfolnak erre. Noha esténként bizonyítottan nagyobb az igény az intimitásra, reggel sokkal energikusabbak vagyunk. 

„Régóta vitatott kérdés, hogy az elalvás előtti szex jobb pihenést eredményez-e, de ez sok mindentől függ. A hormonok, a környezetünk és a kapcsolatunk is befolyásolja, milyen mélyen alszunk szeretkezés után. Ha kizárólag a hormonokat vesszük figyelembe, akkor igen, valóban igaz, hogy az emberek jobban alszanak szex után, ezt tanulmányok is alátámasztották. (...)

A szex hatására oxitocin, szerotonin és dopamin szabadul fel; általában ezek segítenek a testnek ellazulni, ugyanakkor vannak, akiknél az orgazmus euforikus érzése ellenkező hatást eredményez. Felpörgethet, éberebbé tehet, ami nem ideális, ha békés és nyugodt álomba kívánunk szenderülni.

Sok esetben ez az oka annak, hogy a reggeli, ébredés utáni szexet ideálisabbnak tartják, mint az estit”– fogalmazott a Daily Star által megkérdezett hormonegyensúly szakértő, Sue Camp, hozzátéve: az sem véletlen, hogy a legtöbb ember esténként inkább híreket olvas és a közösségi oldalakat görgeti. Ha este nem olyan kellemesek az erotikus élmények, az a fizikai és mentális fáradtsághoz is köthető.

A Joy egy korábbi írása rámutat, hogy brit kutatók szerint a 

a legjobb időpont a szexre reggel fél nyolc.

Pontosítva: körülbelül 45 perccel ébredés után a legjobb az ágytorna.

(Borítókép: intim pillanat. Illusztráció: Getty Images)