Hogy hova kell bedugni, mi az a sperma, mi az anális vagy orális szex, és mi történik, ha elszakad a gumi, többnyire a haveroktól, ismerősöktől, osztálytársaktól, pornófilmekből tudja meg az ember. A szülők csak ezután következnek a sorban. A szexuálpszichológus szerint az a jó, ha a szexuális felvilágosítást folyamatként kezeljük, és kisiskolás kortól egészen felnőtt korig őszintén beszélünk a szexről.

“Arra emlékszem halványan, hogy egyszer anyukám valami ostorosokról beszélt, amikor elmagyarázta, hogy honnan születnek a gyerekek. De ez nem számít felvilágosításnak, mert miután ezt elmondta, továbbra sem volt fogalmam se arról, hogy ehhez konkrétan a fütyit a punciba kell tenni. Arról se, hogy mi az a sperma, amiről tulajdonképpen szó volt. Azt se tudom, hogy ekkor hány éves lehettem. És arra sem emlékszem, hogy a lényeget mikor-hogyan-kitől tudtam meg” – írta a Velvetnek a 32 éves férfi olvasó. Ezzel jól példázza, hogy a legtöbb információt a témában nem a szülőktől tudjuk meg, hanem a barátoktól, testvérektől, haveroktól, iskolatársaktól, a szexuálpszcihológus szerint is. Természetesen a pornó is ott van a sorban.

Összeveszett a fiúkkal, mert azt hitte, a lányok seggébe kell rakni a kukit

Az egyik női Velvet-olvasót annyira elrettentette, amit 12 évesen látott, hogy eldöntötte, nem fog soha térdelni és szeretni egy férfit.  “A nálam 2 évvel fiatalabb barátnőm nyomott elém egy pornókazetta-tokot cirka 12 évesen, amin aztán minden volt, csak olyan szép rózsaszín mese nem, mint a könyvben. Akkor döntöttem el, hogy soha nem fogok szopni. Tisztán emlékszem arra, hogy ettől függetlenül nekem sokáig meggyőződésem volt, hogy a nők csak valami művégtagot vesznek a szájukba a filmszerep kedvéért, mert ilyet nem lehet ám csinálni, ilyen nincs és kész” – írta a 28 éves nő, Anna és nem volt ezzel egyedül.

“Nálunk nem nagyon volt felvilágosítás, mert én megtaláltam apám pornófimjét, amikor olyan másodikos vagy harmadikos lehettem, és abból már mindent tudtam, illetve csak majdnem mindent. Egy anál jelenetet láttam (nem is értem, ‘86 körül hogyhogy volt ilyen) és utána, amikor szóba került az iskolában ez az egész dolog, akkor én bizonygattam a többieknek, hogy bizony seggbe kell rakni a kukit. Mivel ők a puncira esküdtek, eléggé összevesztem a fiúkkal, mert meg voltam győződve róla, hogy tök hülyék, hiszen én a saját szememmel láttam, mit kell csinálni” – mondta a Velvetnek a 34 éves Ádám, és hozzátette, arra már nem emlékszik, mikor esett le neki, hogy az análszexből nem lesz gyerek. Ahogy arra sem, honnan tudták a szülei, hogy ő már tudja, mit kell csinálnia, ha gyereket akar.

Az a jó, ha nincs konkrét felvilágosítás, de mindig lehet kérdezni

A szexuálpszichológus megkeresésünkre elmondta, a szexuális felvilágosításban jellemzően nem a szülő az első. Véleménye szerint szerencsés az a szülő, akihez a gyerekei konkrét kérdésekkel fordulnak, mint például, honnan jön ki a gyerek, hány lyuk is van akkor lent, hogyan kell védekezni, mi van, ha elszakadt a gumi, hogyan kell randizni. "Az igazán jó felvilágosítás egy folyamat, nem kamaszkorban van az első menstruáció, az első magömlés alkalmából. A folyamat a jó, a gyerek alakul, fejlődik és kérdez, ilyenkor spontán zajlik a felvilágosítás. Ha a gyerek kérdez, kötelező válaszolni, abból később gond lehet, ha tabuként kezelik a kérdést" – nyilatkozta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus, és hozzátette, hogy figyelembe kell venni a gyerek életkorát, mert egy 12 éves lánynak még nem kell a fogamzásgátlásról beszélni. "Kiskorunkban sumákban olvasgattuk A szerelem iskoláját, amiben például az is szerepelt, hogy kerülni kell a frigid nőt, de a fehérmájút is. A szüleinknek volt egy szex és jóga nevű hippikönyvük is, abból azért többet tanultunk. Konkrét felvilágosítás nem volt, mert sosem volt tabu a szex téma, valahogy természetesen gyűlt az infó, ha kérdeztünk, válaszoltak" – írta a 33 éves Eszter a Velvetnek, hozzátette, nagycsaládban nőtt fel, ahol nem csak a ruhákat örökölte, az okosságokat is megkapta a nagyobbaktól.

A háromgyerekes anyuka elmondása szerint az őszinteség sokszor öngól. "Amióta suliba járnak, azóta bombáznak ilyenekkel, hozzák haza a sok idióta kölyök poénkodását, és hát az meg pláne rossz, úgyhogy inkább nem dugom homokba a fejem. Az a kínos a dologban, hogy amikor például a szopásról dumáltunk, ők úgy voltak ezzel, hogy blöe, nem fogják igényelni, és csinálni se. Akkor mondtam nekik, hogy ez tök természetes, hozzátartozik az egészséges szexuális élethez, mire undorodva/röhögve néznek rám, hogy úristen, anya, te is csinálod? Szóval, ez valahol mindig egy kibaszott öngól."

A szakember véleménye, hogy kisiskolás korban a nemi szervekről, a baba születéséről mindenképp kell beszélni, később pedig, középiskolás korban szót kell ejteni a védekezésről, a fogamzásgátlásról és a betegségekről. Ha a gyerek azzal állít oda, mi a maszturbálás, meg kell mondani őszintén. Ha mindez nem megy, a semminél az is jobb, ha könyvet kap a gyerek, bár egyik kollégánk állítja, amilyen könyvet (Gólya hozza...?) ő kapott a szüleitől szexuális felvilágosításnak, még jó hogy nem komornyikkal dug.