A szadomazo lehet az új análszex, legalábbis azt nézve, mekkora a felhajtás a szadomazochista ponyvaregény, A szürke ötven árnyalata körül. Az, hogy a nők miért buknak a szadomazóra, már évek óta kérdés, a szorongás és a divat is lehet az oka.

Mi a baj a nőkkel, hogy buknak a szadomazóra? – tette fel a kérdést a Psycholgytoday egyik tanulmányában Patricia H. Hawley, és arra jutott, hogy semmi baj nincs a nőkkel, a szorongás lehet ennek az oka. A kérdés, hogy miért fantáziálnak a nők a szadomazo szexről, Freud óta foglalkoztatja a szexológusokat. Freud úgy vélte, a nők szubmisszív szexuális fantáziája tükrözi, hogy a nőkben természetszerűen benne van a mazochizmus. Egy évszázaddal később már úgy vélték a pszichológusok, hogy a mazochizmus a szexuális frusztráció és a szorongás miatt lehet a nőkben. A feministák egy csoportja szerint a mazochizmus, és úgy az egész szadomazochista szexuális viselkedés az "objektív hatalmi viszonyok tükre", ahogy maga a szexualitás is az. Véleményük szerint a férfiak erotizálják a szubmisszív szerepeket a nőkbe, a média eszközeivel – Rihannát azonban senki nem kérte, hogy azzal haknizzon, szereti a kemény szexet.

Mára az egész világon aktuális a kérdés, miért gyorsul a nő a keményebb szexre, hisz James Deent, a szado (dom, mint domináns) pornóst imádják az amerikai tinilányok, az öltözködésben például divatba jött a bőr hámok viselése, amerikai anyák milliói nyúlnak magukhoz a szadomazo, erotikus Grey-trilógiát olvasva, a szexuális kutatások szerint pedig előkelő helyen szerepel a kötözés a nők fantáziájában. A szürke ötven árnyalata című erotikus regény a napokban jelenik meg Magyarországon az Ulpius-háznál, a Grey-trilógia első részéért világszerte rajonganak a nők, a szociológusok és pszichológusok pedig igyekeznek megfejteni a siker titkát. Vannak, akik szerint a nők 2012-re túl erősek lettek, minden szerepben tökéletesen helyt állnak, azonban szükségük van arra, hogy gyenge nők lehessenek, és talán a mazochista fantáziával kerül mindez egyensúlyba.

Vannak, akik szerint egyszerű divathullámról van szó, és mint ahogy a '90-es évek neon színei idén kötelező kellékei a gardróbnak, a 9 és fél hét című filmben megismert szenvedélyes szadomazo kapcsolat férfiideálja is újból divat. A könyv történetét komolyabban megnézve valami ilyesmiről lehet szó. A főszereplő, akit Mickey Rourke játszott a 9 és fél hétben, pont annyira irányításmániás, rejtélyes, gazdag és perverz, ahogy Christian Grey A szürke ötven árnyalatában. Pontosan annyira tudja, mi kell a nőnek – biztonság, odafigyelés és fantasztikus szexuális élmény –, mint a könyv főszereplője. Azonban amit a néző már nem látott a 9 és fél hétben, hogy hányszor és milyen módon használhatta az ostort Mickey Rourke Kim Basingeren, azt a könyv írónője, E. L. James hosszasan taglalja. A könyv egyébként körülbelül annyira szépirodalom, mint a 9 és fél hét művészfilmként, nem véletlenül került a boltokba a ponyvairodalom polcaira.

A könyv sikere nagyban köszönhető a nők szexuális fantáziájának, az írónő célba talált a nőknél. A szexuális felmérések azt mutatják, hogy valóban sok nő fantáziál az erőszakos szexről. A brit Ann Summers felmérése szerint a megkérdezett nők többségének szexuális fantáziájában harmadik helyen áll a kötözés. Az amerikai, texasi nők körében végzett felmérésből hasonló derül ki, a megkérdezett nők 52%-a fantáziál a kikényszerített szexről, 24 %-uk a kötözésről vagy más módon való rögzítésről, bilincsbe verésről például. Hogy ténylegesen hány nő élte meg, vagy éli majd meg valaha fantiázáját, arról jóval kevesebb az információ. A Kinsey Intézet kutatásai szerint 1953-ban a nők 12%-a, a férfiak 22%-a büszkélkedhetett szadomazo erotikus élménnyel, a férfiak 14%-a, a nők 11%-a tapasztalatatot is szerzett a keményebb szexben, a férfiak 11%-a, a nők pedig 17%-a próbálta már a kötözést akkor. Ezek a számok mára egész biztos csak nőttek, legalábbis abból kiindulva, hogyan lett egyre népszerűbb az anális szex.