A szexológus szerint nagy a különbség aközött, ha valaki rendszeresen elkapta a nőjét a kapcsolat elején, vagy ha már akkor is csak kéthetente volt szex. A nem szexelés hátterében az anya-fiú kapcsolat is állhat, de az is lehet, hogy valamilyen törés volt a kapcsolatban, amit nem tudtak feldolgozni. Mindenesetre a terápia után sem lesznek szexbajnokok, az intimitás azonban menni fog.

Nincs egyszerű válasz arra a kérdésre, mit lehet tenni akkor, ha a mindössze pár éve tartó kapcsolatban nem működik a szex, és nem a nő miatt. A kérdés, amit ilyenkor minden nő feltesz magának: szeret még egyáltalán? És én szeretem őt?

A szexológus tapasztalata az, hogy évről évre gyakoribb az a probléma, hogy a férfi miatt nincs szex egy hosszú kapcsolatban. Egyénenként, kapcsolatonként kell változtatni a problémán, eltérő, hol lehet a valódi probléma, a szex mellőzése ugyanis csak egy tünet.

"Már a nyaraláskor sem szexelünk, egyébként sem jellemző, évente egyszer maximum. Nem is közeledik felém úgy, egy ideig mindent megpróbáltam, aztán feladtam. Komolyan azt gondolom, hogy a pasiktól el kellene venni a számítógépet, az állandó munka egész biztos, hogy rárak az agyukra" – mondta a Velvetnek a 27 éves Judit, aki a pasijával 7 éve él együtt. A problémája nem egyedi, a 32 éves Barbara, aki gyereket szeretne lassan a pasijától, ugyanebben él. "Semmi szex nincs köztünk, öt éve vagyunk együtt, már nem is számolom a hónapokat, mióta nem nyúlt hozzám. Kivagyok teljesen, annyira unom, a tegnap éjjelt is végigveszekedtük." A szakember szerint elképzelhető, hogy a kapcsolaton belül történt valami olyan dolog, ami miatt nincs szex, de a férfi az anyjához fűződő kapcsolata is állhat a háttérben, vagy csak semennyire nem kész elköteleződni.

"Nagyon nagy a különbség aközött, hogy a kapcsolat elején milyen volt  a szex, valamikor kiderül, hogy a kapcsolatban történt valami törés, amin a párterápia segíthet" – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus. Hozzátette, azon is sok múlik, hogy a férfinek milyen a kapcsolata az anyjával, az intenzív kapcsolat, vagy akár a rossz koragyerekkori anya-fiú kapcsolat is állhat annak hátterében, ha valaki nem kívánja a nőjét 1-2 éves kapcsolatban. "A szex ilyenkor csak egy tünet, jelzi, hogy valami nem stimmel, azonban összeköti őket akármi, a közös múlt, az anyagiak, bármi, és nem mernek kilépni. Rejtett haszna is lehet a szex nélkülözésének, merek-e vállalni egy társat magam mellé, ki tudom-e mondani, hogy örökre, sokszor egy bizonyos idő után már ez is benne van. Gyakrabban veszem észre az elkeseredést a lányoknál, hogy nincs más családalapítási terv. A harmincas nők körében ott van a levegőben kimondva kimondatlanul a gyerek probléma. Van, amikor ez is visszafogja a szexuális aktivitást, de nem tudati szinten. Ilyenkor a férfi lelke ellenműködik a testével, és ez akár merevedési problémákat is okozhat. Függ a fiú hozzáállásától is, hogy mennyire szeretne ezen változtatni. Azonban a terápia után se lesznek ezek a fiúk hatalmas szexbajnokok, de az intimimást meg lehet élni, ha ő is akarja."

A szakember szerint hosszú távon ilyen kapcsolatban benne lenni nagyon veszélyes, azonban sok nő úgy gondolja, ha már belefektetett pár évet  igyekszik megoldani a problémát. A szexológus tapasztalata szerint ez nem jó hozzáállás, mert még inkább csapdába kerülhet a nő, ráadásul komoly önbizalom problémákat okozhat mindez, és csak az évek telnek. A nem szexelés pedig lecsapódik a közös élet összes területén, ilyenkor jönnek az indokolatlan veszekedések. Amikor mindenen összevesznek, a mit csinálunk a hétvégén kérdés, vagy a miért nincs tej a hűtőben is véget nem érő viták sorát eredményezi. A nők nem tudják megélni a nőiségüket, és efbíájos nyomozást kezdenek, megcsalják-e őket vagy sem, féltékenység, hisztik, veszekedések sora jöhet, a férfiak pedig a pornóhoz és önmagukhoz vagy tényleg egy szeretőhöz nyúlnak.