A Kamaraerdőnél és a szemétégetőnél dolgozó utcalányok a Velvetnek elmondták, akár egy zsebkendőért is megbüntetik őket, akkor is, ha nem ők dobták el. A rendőrök bírságolhatnak akkor is, ha a lányok lelépnek az úttestre, holott járda sincs a kietlen, közvilágítás nélküli, erdős területeken. Többségük nem is hallott a késeléses támadásokról, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Földi Ágnes szerint egyedül a telefonjuk lehet a fegyverük.

A szabálysértési törvény változása óta egyre nagyobb összegekre büntetik az utcalányokat, van akinek 200 000 Ft-ot kellene befizetnie - többen ezért is adják vissza a vállalkozóit. A biztonságuk is kérdéses, az erdő széli sötét területeken, ahol megtűrik őket az önkormányzatok, bármi megtörténhet velük  - november 2-án Kecskeméten egy háromgyerekes családapa szúrta szíven a húszéves utcalányt. Budapest környékén három helyszínen próbáltuk megkérdezni az utcalányokat arról, mekkora bírságokat kapnak, továbbá, hogy mennyire tartanak a mostanában elszaporodott késeléstől.

A kamaraerdőnél olajos hordókba rakott tűz mellett várják a kuncsaftokat

A közvilágítás nélküli, sötét, erdőszéli úton körülbelül ötszáz méteren állnak a testüket kínáló nők, hétköznap este 8 óra körül három-négy nőt láttunk. A behajtókkal teli úton olajos hordókba rakott tűz jelzi az utcalányok helyét, a lobogó tűz mellett székek vannak. Mindegyik munkásnő kivétel nélkül harisnyára húzott csipkebugyiban és hosszú csizmában próbál kuncsakftot szerezni. "Hozzák nekünk a fát" - adta válaszul a negyvenéves nő arra a kérdésre, honnan szerzik be a fát a tűzhöz. A családanya délután 4-től este 10-ig dolgozik, télen is. "Családom van, gyerekem van, nem akarom, hogy akárki meglásson. Lányom van, nem kell, hogy a baráti köre meglássa" - mondta a Velvetnek, és kérte, ne fotózzuk még a csizmáját se. Elmondta, nem fél attól, hogy bármilyen baj érné, megfelelő védelmet kap. "A tévében láttam, mi történt. Itt akármi van, csak kiabálunk, és jönnek. Arrafelé hátul fogadjuk a vendégeket, van portás is. De mivel tudnánk védekezni?" - tette hozzá a szexmunkás, és elmondta, őt még nem büntették meg semmiért, két éve dolgozik azon az úton. "Volt, hogy a lányok szemeteltek, és azért büntették meg őket. Miért kell eldobálni a szemetet? Ezzel az erővel mindenki rá tudná dobni a hordóra."

A következő helyszínen találtuk a legtöbb prostituáltat, a Gubacsi úton a 200 méter hosszú kerítés előtt körülbelül 9-10 prostituált sétálgat esténként. Pufidzsekiben, harisnyára húzott bugyiban és hosszú csizmában kínálják magukat, táskáikat faágakra akasztják. Őket meg sem kérdeztük a késelésekről és a szabálysértésekről, ugyanis a rájuk vigyázó férfiak elég hamar észrevették, nem a biznisz miatt érkeztünk. Sietősen távozni kényszerültünk a kivilágított Gubacsi útról, és a rákospalotai szemétégetőhöz mentünk, hogy megtudjuk, az ott dolgozó prostituáltak mennyire tartanak támadásoktól. A Dunakeszi határán dolgozó 7-8 utcalány szintén bokros, erdős területen álldogál, a városhatárnál láthatósági mellényt viselnek a dzsekijükön. "Akkor is megbüntetnek, ha ott egy zsebkendő, pedig nem is én dobtam el" - mondta a Velvetnek a harminc körüli szexmunkás Budapest határánál. Hozzátette, a szemétégető környékén rendszeres probléma, hogy nem léphetnek le az úttestre, de ott már nincs járda. Így azt is figyelniük kell, hova lépnek. "Itt már nem állhatunk, csak itt a földdel borított részen" - magyarázta az alig húszévesnek kinéző prostituált, akit eddig 200 ezer forintra büntettek meg. Ő három éve dolgozik azon az úton, és miközben a kérdéseinkre válaszolt, folyamatosan csörgött a mobiltelefonja. Szűkszavúan annyit mondott, nem messze onnan van aki vigyázzon rájuk. A Rákospalotánál dolgozó utcalányok is elég tájékozatlanok, egyikük sem hallott a 44-es úton és a Kecskeméten történt támadásokról.

Ha helyzet van, mobiltelefonnal felveszik, mi történik velük

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Földi Ágnes a Velvetnek elmondta, a hatóságok rendszeresen rájárnak a szexmunkásokra. "A lányok erdős területeken dolgoznak, közvilágítás elvétve van, ott törnek borsot az orruk alá, ahol csak tudnak. A napokban hívott minket az egyik szexmunkás, hogy azért büntették meg ötvenezer forintra, mert az üdítőjét maga mellett tartotta a földön. Azért is büntethetik őket, ha lelépnek az úttestről, de közben nincs járda. A nem létező járdán nem tudnak állni a lányok. Hiába tartják be a törvényben írt 100 métert, hiába van orvosi papírjuk, a rendőrök mindent megtesznek azért, hogy ellehetetlenítsék a munkájukat.

A rendőr azt mondja a lánynak, hogy alulöltözött, például túl rövid a miniszoknya, és feljelentik kirívó öltözékért. Megteheti, benne van a prostitúciós törvényben" - nyilatkozta Földi Ágnes. Az egyesület az utcalányok figyelmét arra is felhívja, hogy kapják elő a telefonjaikat, és fotózzák le például azt, hogy hol álltak, hogy bíróságon bemutathassák. "Állandó fegyverként a mobilt tartom a lányoknál, vedd fel a beszélgetést, fotózd le magad."