Több elmélet is létezik, miért színlelik a nők az orgazmust, az egyik ilyen tézis az, hogy a nőkben mélyen él az, hogy a szex a férfi öröméért van. Hogy a férfi öröme fontosabb, mint a sajátjuk, és ezért inkább színlelnek.

A nők és a szexualitás kapcsolata kedvenc kutatási témája a professzoroknak. A kérdésre, hogy miért színlelik a nők az orgazmust, annyiféle választ kapnak eredményként, ahány felmérést készítenek. A legutóbbi elmélet szerint a nők valójában a férfiért hazudnak az ágyban. Mindenesetre az egyik legnagyobb hiba, amit a nők elkövethetnek az ágyban, hogy színlelnek, leginkább azért, mert ezzel a partner soha nem fogja tudni, valójában mit is szeret a nő az ágyban. 

Sok nő szerint a szex a férfi szexuális öröméről szól?

Deborah Anapol professzor va hetvenes évek óta foglalkozik a nők szexualitásával, és tudja jól, hogy mennyit változott a szexualitás az elmúlt negyven évben. Anapol a Psychology Today oldalon fejtette ki, mi lehet a mögöttes oka annak, hogy sok nő színleli orgazmust. A szakember véleménye szerint ugyan a nők 2014-re eljutottak odáig, hogy tudják használni a saját szexualitásukat, ha akarják. Azonban az orgazmus színlelése sokkal összetettebb annál, minthogy valaki nem tudja elengedni magát az ágyban, vagy hogy képtelen az orgazmusra. A professzor szerint sok nőben mélyen él az, hogy a szex valójában a férfi öröméről szól, hogy a férfi szexuális öröme fontosabb, mint a nőjé. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy a nők azért színlelik az orgazmust, mert az ő örömük a férfi kielégítéséhez szükséges, ezért megjátszák az orgazmust.

Az utóbbi években egyre inkább azt sulykolják a nőkbe, hogy az orgazmusuk a saját felelősségük, és ezzel együtt azt is erősítik bennük, hogy a szükségleteik közé tartozik az orgazmus is. A szexualitással foglalkozó professzor szerint azonban ha a nők szeretnék ezt megélni, és például szeretnének a férfi előtt maszturbálni, akkor a férfiak megbuknak az együttműködésben. Általában a férfiak nem színlelnek szex közben, legalábbis nem úgy, ahogyan a nők – írja. Azt is hozzáteszi, hogy a nők többsége fél őszintének lenni, vagy egyszerűen nincsenek azzal tisztában, hogy ezt hogyan kellene úgy tenni, hogy ne bántsák meg a partnerüket. Feltehetően van igazság mindabban, amit leírt, azonban a korábbi kutatásokat megnézve, felvetül a kérdés, nem lehetséges az, hogy az orgazmus színlelésének oka legalább annyira változik esetenként, amennyire a szexre való motiváció?

Ahány kutatás, annyiféle magyarázat van

Anapol arról is ír, hogy sokan nem érzik magukat elég szexisnek, vonzónak, és sokan vannak, akiknek több idő kell az orgazmushoz, mint ami az adott szexben rendelkezésre állt. Múltbéli rossz tapasztalat is állhat az orgazmus hiánya mögött. A Psychology Todayen közzétett szakmai véleményben az is áll, hogy amikor kiderül, hogy a nő színlelt, a férfiak azért csalódnak, mert elvész az az intimitás, amit azt hittek, hogy megélték. Emiatt a férfiakban düh és harag alakulhat ki, és ez végül megölheti a szexuális kapcsolatot. 

Egy 2013-as, kansasi felmérés szerint a nők 70 %-a, és minden harmadik férfi színleli az orgazmust. A kutatásban 281 férfit és nőt kérdeztek meg, arra voltak kíváncsiak, miért blöffölnek az ágyban. Az eredmény szerint a férfiak is és a nők is meg akarnak felelni az elvárásoknak, ezért színlelik az élvezést. Egy New York-i felmérés is kutatta a témát, a Columbia Egyetem által készített kutatás eredménye szerint a nők egyfajta társ-őrző tevékenységként színlelnek, aminek az a célja, hogy megtartsák a férfit maguk mellett. És ha mindez még nem lenne elég kusza, akkor hozzátennénk, hogy egy harmadik felmérés (Temple University, Pennsylvania) szerint pedig a nők azért színlelnek orgazmust, mert félnek megélni az intimitást.