A 3 éves Madinát alkoholista anyja a kutyákra bízta, és ha éppen otthon volt, akkor se foglalkozott vele. Az 5 éves Natasát családja egy szobába zárta, sosem engedték ki, és a család kutyái nevelték. A kétévesnek is alig kinéző gyereket családja házi kedvencként tartotta. Szülei három évet kaphatnak.

Az egykori Szovjetunió területéről az utóbbi egyre több olyan hírt lehet hallani, kisgyermekek kerülnek veszélybe gondatlan szüleik miatt. Két orosz gyerek azért halt meg, mert megtalálták az otthonukban nem túl ügyesen elrejtett fegyvert, egy ukrán skizofrén nő 40 méter magasról dobta egy folyóba gyermekét, mert nem tartotta magát elég „ügyes maminak". Egy szintén ukrán bébiszitter részegen vigyázott a rábízott csecsemőre, idegesítette a baba sírása, ezért egy nyugtató injekcióval vetett véget a ricsajnak. Azonban az utóbbi időben olyan esetekről is hallani, az egyedülálló anya kutyáira bízza gyermeke nevelését.

Morog és ugat a kislány

Az oroszországi Ufa városában alkoholista anyja bízta a kutyáira hároméves gyerekét – írta a Daily Mail. A szociális munkások a négykézláb közlekedő kislányra teljesen meztelenül találtak rá, miközben éppen csontot rágcsált a házban élő kutyákkal. A kislány, akit Madinának hívnak, csupán két szót ismer – igen és nem –, és ha az ember túl közel megy hozzá, úgy morog, mintha kutya lenne.

Nem engedte az asztalhoz

A gyerek 23 éves anyját, Annát a szomszédok jelentették fel. A rendőrségi jelentés szerint a nő teljesen elhanyagolta a gyereket. Az orosz asszony az asztalnál evett, azonban lányát nem engedte oda, neki a kutyákkal kellett ennie a földön. Anna gyakran eltűnt otthonról, ám ha haza is ment, általában túl részeg volt ahhoz, hogy a gyerekéről gondoskodjon. „A gyermek angyali, de teljesen megfosztották a szeretettől és a törődéstől, leszámítva persze a kutyákat” – nyilatkozta egy helyi szociális munkás. „Ha az anyja dühös volt, el kellett menekülnie, de egy gyerek sem játszott vele a játszótéren. Így a kutyák lettek a legjobb barátai. Velük játszott, és velük is aludt, amikor hideg volt télen” – tette hozzá.

A szomszédok szerint a gyerek apja nem sokkal a születése után eltűnt, és emiatt kezdett el Madina anyja inni. Elmondásuk szerint gyakran hívta házukba a szintén alkoholista barátait, miközben teljesen semmibe vette lányát. Az orvosok azóta már megvizsgálták Madinát, aki a megpróbáltatásai ellenére mentálisan és fizikailag is egészséges.

Házi kedvencként tartották az 5 éves kislányt

Hasonló eset játszódott le a szibériai Csita városában, ahol az 5 éves Natasa Mihajlovát családja éveken keresztül egy kutyákkal és macskákkal teli szobában tartotta bezárva. Ezek után nem meglepő, a kislány pontosan úgy viselkedik, mintha állat lenne. Nem beszél, a nyelvével lefetyeli az innivalót, és négykézláb közlekedik a földön. A szociális hatóságok szerint a lányt apja, a 27 éves Viktor Lozskin és nagyszülei úgy tartották, mint egy házi kedvencet. Natasa anyját és az apját gondatlanság miatt letartóztatták. A nőnek, aki két éve egyáltalán nem nézett gyereke felé, van még három másik gyereke is. A szülők akár három év börtönt is kaphatnak.

A szomszédok szerint a kislányt sosem engedték ki a házból, és eddig nem is tudtak a létezéséről. Natasát egy kórházban sem regisztrálták, és soha nem látta orvos. A kislány súlya jelenleg egy kétéves gyermekének felel meg. Az 5 éves gyermeket jelenleg megfigyelés alatt tartják, és elkezdték a szociális rehabilitációját. „Amikor kimentem a szobából, odaugrott az ajtóhoz, és elkezdett ugatni, nem nyafogott, hanem ugatott" – mesélte Nyina Jemelcsugova, a kórház vezetője. „Rendesen eszik, nagyon jó étvágya van, de nem marad meg az asztalnál, a kanalat eldobja, és a tányérból nyalja fel az ételt" – tette hozzá.

Maugli-szindróma

Azokra a gyerekekre alkalmazzák ezt az elnevezést, akiknek súlyos kognitív és fizikai hiányosságaik vannak, melyek nem biológiai okokból, hanem súlyos gondatlanság miatt alakultak ki. Ezt a szindróma általában kétféle körülmények miatt alakulhat ki. Az egyik ilyen, ha a szüleik vagy a gondozóik bántalmazzák vagy elhanyagolják a gyerekeket. A másik ilyen, ha teljesen elállatiasodnak, mert a civilizációtól távol nevelkedtek, vagy állatok gondozták őket. Az elnevezés egyébként nem hivatalos diagnózis, csupán azokra a gyerekekre használják, akik a nevelés teljes hiánya miatt nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. Újabban ezt a kifejezést használják azokra az árva gyerekekre, akiknek a szülei HIV-pozitívak voltak.