Elkészült az a javaslatcsomag, amivel a terézvárosi szórakozóhelyek megpróbálják megpuhítani az önkormányzatot. Ennek értelmében a szórakozóhelyek üzemeltetői jellemzően köztisztasági és rendfenntartási feladatokat vállalnának annak érdekében, hogy addig maradhassanak nyitva, ameddig akarnak. A rendelet ellen kiálló helyek üzemeltetői továbbra is addig maradnak nyitva, mint korábban, és a csökkenő forgalom mellett azt kérik, aki protestálna, tegye ezt úgy, hogy a hatodik kerületbe megy szórakozni.

Eljuttatták a hatodik kerületi szórakozóhelyek a terézvárosi önkormányzatnak azt az egyelőre koncepcionális javaslatcsomagot, amivel azt szeretnék elérni, hogy módosítsanak a kerületben jelenleg hatályban lévő csendrendeleten. A pontos egyeztetésekre azután kerülhetne sor, hogy az önkormányzat felfüggesztette a rendeletet, de addig is láthatják, a kerületi szórakozóhelyek milyen megoldási ötletekkel álltak elő a kialakult feszültségek enyhítésére. A benyújtott javaslatokat aláírta a Terézvárosi Ingatlantulajdonosok és Társasházi Tulajdonközösségek Egyesületének elnöke is, vagyis a kerületi lakók főképviselője, az elvileg ellenérdekelt fél is.

Ennek értelmében a szórakozóhelyek üzemeltetői anyagi és szakmai segítséget nyújtanának a rendfenntartási és a köztisztasági munkákban – tudta meg a Velvet Róna Andrástól, a VI. kerületi Vendéglátó-ipari és Élelmiszer Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének vezetőjétől. Vagyis az üzemeltetők kivennék a részüket az utcai hangoskodás visszaszorításából, valamint igyekeznének hányás- és vizeletmentessé varázsolni az utcaképet.

Csendrendelet Terézvárosban

A Terézvárosi Önkormányzat egyik rendelete értelmében 2009. szeptember 1-től a kerületi szórakozóhelyek legfeljebb hajnali egyig maradhatnak nyitva, amennyiben nem volt ellenük panasz, és a helynek otthont adó ingatlan lakóinak 2/3-a beleegyezik a nyitva tartásba. Egyéb esetben este tízkor zárniuk kell. A meglehetősen kemény rendelet összekovácsolta az internetezőket és a szórakozóhelyek tulajdonosait is, akik egy egyesületbe tömörültek, hogy megfelelően tudják képviselni az érdekeiket. A rendeletet elméletileg újratárgyalják majd szeptember tizedike után, jobban odafigyelve a kooperációra a szórakozóhelyekkel. Annak ellenére, hogy az önkormányzat tárgyalásokat folytat a szórakozóhelyek üzemeltetőivel, a rendelet hatályba lépése után mégis razziáznak esténként.

Ezen felül a rendőrséggel közösen speciális járőrszolgálatot is kialakítanának, az ehhez szükséges egyeztetéseket már meg is kezdték, és nagyjából sikerült meghatározni, milyen útvonalon közlekedjenek majd a járőrök. Azért, hogy a vállalásokat be is tartsák, a szakmai önszabályozást kiemelő 2005-ös kereskedelmi törvény értelmében létrehoznának egy, a szórakozóhelyek üzemeltetőire nézve kötelező érvényű, üzlet- és területspecifikus etikai kódexet.

Nem alkudozási alap

Róna András elmondta, ezért cserébe azt várnák a helyek, hogy addig maradhassanak nyitva, ameddig szeretnének. A szabályszegőket azzal büntetnék, hogy kizárják őket az egyesületből, de nem érzik jogosnak a szankciót azon helyek esetében, amelyekkel nem volt korábban probléma. A kizárás azt vonná magával, hogy az adott szórakozóhelyre érvényessé válna, hogy legkésőbb este tízkor be kell zárnia. A rendelet a mostani formájában viszont válogatás nélkül szankcionálja a szórakozóhelyeket azzal, hogy mindentől függetlenül legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk.

Életképek Terézvárosból, klikk!

Nem arról van tehát szó, hogy az egyesület megpróbál alkudozási alapot kínálni az önkormányzatnak. A céljuk a rendelet megszüntetése a mostani formájában, és egy olyan rendelet elfogadtatása, amiben nincsenek a nyitva tartásra vonatkozó kitételek azon helyek esetében, amelyek betartják a békés együttélés írásban lefektetett szabályait.

Nappal tárgyalnak, éjjel kergetőznek

Annak ellenére, hogy korábban azt lehetett tudni, hogy a szeptember elsején hatályba lépő rendeletet nem veszik majd nagyon komolyan a tizedikén várható hatályon kívül helyezésig, az önkormányzat emberei elkezdték ellenőrizni a helyeket.

"Furcsa, mert nappal tárgyalnak, éjjel kergetőznek, de érdemi szankció nem volt" – mondta el erről Róna András, hozzátéve, igazából múlt hét kedden és csütörtökön voltak komoly ellenőrzések. Az önkormányzati razziák ellenére a rendeletet ellenző szórakozóhelyek a korábban megszokott nyitvatartás szerint látogathatóak, és nem akarják elfogadni a kialakult helyzetet.

Hiába vannak viszont nyitva a helyek, Róna szerint érezhető a forgalom csökkenése a kerületben. "Nem mindenkinek jött át, hogy a tulajdonosok karakánul kiállnak a jogaikért. Sokan azt hitték, hogy zárva lesznek" – mondta Róna. Az egyesület vezetője – a forgalomcsökkenéstől függetlenül – minden támogatót vár a kerületbe. "Aki nem ért egyet, úgy demonstráljon, hogy a kerületbe jön szórakozni" – invitálta békés ellenállásra az embereket Róna. Közben a Facebook közösségi oldalon polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek, amelynek értelmében azt kérik, aki a kerületben szórakozik, töltsön két órát ittasan és mégis kulturáltan az utcán, így tiltakozva a rendelet ellen.

Próbáltuk elérni az önkormányzat képviselőit, de többszöri próbálkozásunkra sem sikerült felvennünk a kapcsolatot a hatodik kerülettel.