Nem mindegyik szülő akarja a meghiúsult álmait gyermeke által megvalósítani, és az sem igaz, hogy a gyerekek kizárólag a szülői kényszer hatására kezdenek modellkedni. A kérdéseket a Next+ Modellügynökség kapcsán vetették fel olvasóink, a Velvet Deliága Éva gyermekpszichológust kérdezte a modellkedés káros hatásairól.

„Azért tényleg fura egy kicsit, amikor egy szülő mindenáron joghurtos dobozokkal akarja fényképeztetni a gyerekét. Meg felvenni, és sokszor visszanézni, ahogy mondja, hogy 'a Danonino finom'. Mi vonzó ebben? Vagy később tényleg olyan jó érzés a tudat, hogy a lányom képei több ezer férfi fantáziájába épülnek? Miért nem elég, ha simán szép?” – tette fel a kérdés egyik hozzászólónk a múlt héten megjelent cikkünk kapcsán, amely a Koltai Róbert-féle médiaiskola eszközeivel dolgozó Next+ Modellügynökség tevékenységét feszegette.

Miért legyen modell?

Olvasóink több ízben rátámadtak a gyermeküket modellkarrier felé terelő szülőkre, mondván, miért akar egy felelősségteljes felnőtt mai értelemben vett celebet vagy szétsminkelt modellt csinálni 7-8 éves, esetleg kisebb gyerekéből. A cikkhez kommentelő szülők nagy része azzal védekezett, nem ők akarták, és nem is állt szándékukban kényszeríteni a gyermeket, csak kíváncsiak voltak, és ha érdekelte volna fiukat, lányukat, akkor miért ne vágtak volna bele. Na, nem mintha az a veszély fenyegette volna a szülőket, hogy gyermekük munkát kap, a panaszosok ugyanis azt állítják, a szerződésben megcsillantott modellkarrier bizonytalan lehetőségén kívül mást nem kaptak a cégtől.

A Velvet Deliága Éva gyermekpszichológust is megkereste az említett kérdések kapcsán, aki elmondta, a szülőnek hatalmas felelőssége van a gyermek jövőjével kapcsolatban, hiszen egy nyolcéves nem tud egyedül döntéseket hozni. „A szülőnek az a feladata, hogy a gyermek érdekét képviselve hozza meg a gyermek számára legkedvezőbb döntéseket. Azt hiszem, hogy a modellkarrier esetén sokszor az a helyzet áll fenn, hogy a szülők a saját maguk által meg nem valósított céljaikat, ambícióikat a gyerek által szeretnék realizálni. Olyanokat, amik a szülőnek nem sikerültek. Ilyen lehet a hírnévre való törekvés, vagy valamiféle anyagi elismerés vagy a népszerűség.”

Érzelmi károkat okozott

A hozzászólások tanúsága szerint több szülő is kifizetett 187500 forintot, miután részt vett a kétfordulós válogatáson a Next+ modellügynökségnél, amelynek utcai hírnökei a casting – és nem modellügynökség, amiért fizetni kell – hívószóval csalogatták be őket az Andrássy úti székhelyre. Miután a szülő azt hallotta, hogy gyermeke őstehetség, és kinyíltak előtte a divatvilág kapui, megnyílt a pénztárcája is, sokak szerint a semmiért cserébe.

„Én az ilyen ügynököknek címezve tartok a kocsiban egy kisbaltát. Ha megállít, én mosolyogva előhúzom. Vallási térítőknél már bejött” – fejezte ki általános ellenérzését Szürkemedve, akihez több kommentelő is csatlakozott, lúzernek nevezve azokat, akik – akár hitel árán – megváltak az összegtől.

A cikkhez szóló szülők azzal érveltek, a gyermek arcára kiülő csalódás nagy úr, de volt, aki így is inkább elmenekült egy hasonló szituációból. „Minket is le akartak húzni. Agresszíven, gusztustalanul nyomultak, olyan szituációt teremtettek, hogy vagy óriási csalódást okozok a gyerekemnek, vagy kidobok egy zsák pénzt az ablakon. Nem fizettem, komoly érzelmi konfliktust okoztam a családban” – írja egyikük.

Heki93 nevű kommentelőnk megvált az összegtől, ő is megbánta. „Eddig nem foglalkoztunk a gondolattal, hogy a kislányunkból modell lesz. Váratlanul jött a leszólítás, az ajánlat. A gusztustalan az, hogy a gyereket hülyítik be – több alkalommal – és leírhatatlan az a csalódás, amikor azt mondtam a kislányomnak, hogy felejtsük el a dolgot.”

Tényleg a gyerek szeretné

Deliága Éva úgy véli, akadnak esetek, amikor a szülők nem akarják minden áron, hogy gyermekük modell legyen. „El tudom azt képzelni, hogy lehet olyan gyermek, akinek lételeme a szereplés, rendkívül extrovertált természetű, szeret szerepelni, és ez valamiféle sikerélményt jelent neki, mert – tegyük fel – a sportban vagy az iskolában nem tud kitűnni."

"Ezért konkrét receptet vagy egyértelmű szabályt nem szeretnék mondani arra, melyik gyerek modellkedjen és melyik ne, de a leghangsúlyosabb alapelv szerintem az, hogy a szülőnek mindenek előtt a gyermek jogait és érdekét kell szem előtt tartania. Ha a gyermek érdeke nem sérül azáltal, hogy például egyszer részt vett egy kétórás válogatáson, ahol nagyon jól érezte magát, a fotózáson készült képeket egy katalógusban közölték, majd azokat a szűkebb család, rokonok elismerték, dicsérték, akkor nem gondolom, hogy itt megfogható bármilyen káros hatás, ami a gyermeket érte.”

Szép vagy, keress pénzt!

Itt is akadhatnak azonban megtévesztő példák. A gyermekpszichológus szerint előfordulhat, a szülő azért gondolja, fia vagy lánya tényleg modell szeretne lenni, mert a gyerek szeretne megfelelni szülei kívánságának. „Ha a szülőnek vagy kimondott, vagy kimondatlan elképzelése az, hogy a gyereknek szerepelnie kell, és részt kell venni ezeken a válogatásokon, akkor sokszor azt hallom a szülőktől, hogy 'a gyerek akarta'. Ha a gyerek akkor van elismerve, akkor kap figyelmet, akkor mutatják ki felé, hogy szeretik, ha megfelel a szülő ezen elvárásának, akkor – ha tetszik neki, ha nem – előbb-utóbb azt fogja közvetíteni a szülő fele, hogy ezt ő maga szeretné” – mondta Deliága, aki úgy véli, nem lehet gond, ha a szülő valóban ismeri a gyerekét, és érzékenyen reagál gyermeke valós igényeire, szükségleteire, valamint nem erőlteti rá a saját akaratát.

És persze létezik a már korábban említett véglet: a szülő, aki bevételi forrást lát a gyerekben. „Ha a szülőt konkrétan az motiválja, hogy a gyerekből éljen meg úgy, hogy a gyerek dolgozzon, és például a reklámfilmekért kapott bevételek legyenek a család fő anyagi forrásai, akkor azt látom, hogy a gyermek testi, lelki vagy erkölcsi fejlődését akár veszélyeztetheti is a szülő ezen magatartása.”

Megerekedhet a pszichoszexuális fejlődés

A Deliága Évával folytatott beszélgetésünk során az is kiderült, hogy azoknál a kislányoknál megrekedhet a pszichoszexuális fejlődés, akiket tartósan – évekig – felnőttruhákba öltöztetnek, sminkelnek. De azért ez sem ilyen egyszerű. „Ha a természetes közegében árbázolnak egy tízéves kislányt – például rollerezik vagy babázik –, az egy dolog. De ha magas sarkú cipőbe öltöztetik, kifestve, feltupírozott hajjal a kifutóra küldik, ahol férfiak nézik, akkor elképzelhető, hogy az őt ért ingereket nem tudja feldolgozni. A saját szexualitásának, a pszichoszexuális fejlődésének megrekedését okozhatja ez a túlerotizált, túlszexualizált viselkedésmód, aminek meg kell felelnie.”

A gyermekpszichológus úgy gondolja, hogy egy 10-12 éves kislány lelkében komoly gondot okozhat, ha csak egyirányú, limitált visszajelzésekkel illetik, tehát például az eszéért nem, kizárólag a szépsége, alakja miatt dicsérik. „Ha csak azt jutalmazzák, hogy ő szép, és azt nem, hogy okos, ügyes, szépen rajzol vagy énekel, az káros irányba befolyásolhatja a fejlődését.”