Idén a libanoni származású, muszlim-keresztény vallású 24 éves Rima Fakih lett az Egyesült Államok legszebb lánya. Bár múlt héten 50 vetélytársat utasított maga mögé, úgy tűnik, mégsem aratott osztatlan sikert: egyre többen vitatkoznak arról, a muszlimoknak szóló pozitív diszkrimináció volt-e a győzelme vagy sem.

Nem Fakih az első Miss USA, akiről kompromittáló képek láttak napvilágot, de ő az első, aki a szépségverseny megnyerése után hirtelen a radikális iszlámról, a pozitív megkülönböztetésről és családja Hezbollah-hoz való kötődéséről szóló viták középpontjában találta magát. Az amerikai jobboldal szerint a politika és a reklámbevételek fontosabb szerepet játszottak a szépségkirálynő kiválasztásakor, mint a szépség – írja a Sunday Times.

A lány 1993-ban érkezett szüleivel Libanonból az Egyesült Államokba. A család 2003-ban költözött az egyik legnagyobb arab-amerikai közösségnek otthont adó Michigan államba, addig Fakih egy New York-i katolikus iskolába járt, és mint mondja, családja mind a muszlim, mind a keresztény hitet egyformán tartja.

A vita, hogy megérdemelte-e Fakih a koronát, az interneten lángolt fel. Daniel Pipes, a Közép-Kelet Fórum vezetője - és Robert Giuliani 2008-as elnöki kampányának neokonzervatív tanácsadója - több nyugati szépségversenyt is említ, ahol muszlim nők nyertek: „A muszlim nők általában szépek, de meglepően gyakran nyernek szépségversenyeken, úgyhogy kezdek arra gyanakodni, hogy ez a pozitív megkülönböztetés egyik formája”. További vitákat váltott ki, hogy a szintén jobbos blogger és politikai kommentátor, Debbie Schlussel egyszerűen csak Miss Hezbollahként emlegeti a szépségkirálynőt, és azt sugallja, Fakih tulajdonképp a trójai faló, akivel a síita milicisták kedvezőtlen imidzsüket szeretnék vonzóbbá tenni.

A Miss USA versenyének szóvivője, Lark-Marie Anton elutasítja a vádakat, miszerint a szépségverseny politikai fordulatot vett volna: „Ennek semmi köze a pozitív megkülönböztetéshez” – mondta. Abed Ayoub, a washingtoni Arab-Amerikai Diszkrimináció-ellenes Bizottság elnöke pedig egyszerűen „gusztustalannak” minősítette a vitát: „A vallása és származása nem volt téma a verseny alatt… szépségének, eleganciájának és szónoki képességeinek köszönhetően nyert”.

Az arab világ kommentátorai sem maradtak ki az ügyből: ők a nyugati kultúrának a muszlim nőkhöz való általános hozzáállását kritizálják. „Úgy tűnik, az arab nők csak két esetben kerülhetnek címlapra: ha mindenüket eltakarják, vagy ha félmeztelenre vetkőznek”– írja Rym Ghazal, az Abu Dhabi-i The National című lap szerzője. „Az, hogy Fakih kisasszonyt a Hezbollah-hoz kötik, csak mert síita és nyugat-Libanonból származik, már mindennek a teteje!”– teszi hozzá Ghazal.

Maga az érintett igen higgadtan úgy véli, ez a "van rajta sapka vagy nincs rajta sapka" esete: „Ha vesztettem volna, mindenki azt mondaná, biztos azért, mert muszlim vagyok. Vicces, hogy most azt mondják helyette, hogy azért nyertem, mert muszlim vagyok” – kommentálta a vitákat Fakih.