Bár a külföldi és magyar orvosok egybehangzóan állítják, hogy a természetes alapú, műtét nélküli mellnövesztő praktikák bizony semmit nem érnek, továbbra is nagy a csodaszerek piaca. Most épp Nagy Britanniában találtak fel egy újabb csodazselét, de itthon is virágzik a mellpumpa, mellnövesztő rágó és masszázs piaca. Mi egy plasztikai sebészt is megkérdeztünk, szerinte miben hihetünk és sorra vettük, minek nem ajánlott bedőlni.

Angliában a napokban dobták piacra a 125 fontos (közel 40.000 forintos), csodát ígérő mellnövesztő-zselét: ebben nincs semmi újdonság, ismerjük mi már az efféle csodaszereket. A 100 milliliteres üvegcse azt ígéri, fél számmal nagyobb lesz a mellünk, ha becsülettel felkenjük. Nagy Britanniában az olcsóbb mellimplantátum-beültetés is 3000 fontba (kb. 1 millió forintba) kerül, így nem meglepő, hogy sokan fogékonyak az efféle megoldásokra.

Brit csodakenőcs – akár árthat is

A szer gyártója, a Rodial azt ígéri, kevesebb mint 2 hónap alatt elérhetjük a kívánt növekedést, ha naponta bemasszírozzuk mellünkbe a zselét. Ettől a mell feszesebb lesz és átlagosan 2,5 centiméterrel nő a körmérete. A fantáziadúsan Boob Job (kb. Mellműtét) névre keresztelt kence természetes hatóanyagokkal serkenti a mellben lévő zsírsejtek számának növekedését. Állítólag olyan hírességek használják már a krémet, mint Scarlett Johansson, Victoria Beckham és Kelly Brook.

A külföldi plasztikai sebészek szkeptikusan állnak hozzá a dologhoz: „Láttunk már ehhez hasonló krémeket régebben, azok se működtek. A készítőktől nem kaptunk semmilyen információt, milyen vizsgálatokra alapozzák a krém hatásosságát. Nem ismertetik a pontos összetevőket, és azt sem, hogyan növeszti a krém a melleket” – mondta Dalia Nield, a London Clinic plasztikai sebésze a Daily Mailnek. „Akár árthat is a bőrnek – teljes analízisre lenne szükség” – tette hozzá.

A Rodial szóvivője természetesen nagyon büszke a termékre: „Nagyon büszkék vagyunk a Boob Jobra. Sok ezer nő életét fogja forradalmasítani. Minden nőnek gyors és biztonságos alternatívát kínálunk a drága és fájdalmas operáció helyett” – mondta.

Kapszulák, gyógyszerek, sör – talán nem ártanak

Magyarországon mostanság a mellfeszesítő krémek – és nem a mellnövesztő hatással reklámozottak – vannak divatban. Ezek nem számokban mérhető növekedést, inkább teltebb, feszesebb mellet ígérnek. Mellnövesztő pirulákból nagyobb a kínálat. A Natural Flow Csodálatos Mell kapszula már legalább 4 éve létezik, ahogy az Erdic mellnövesztő gabonatablettáira is biztos van kereslet. A természetes kebelnövelésnek szentelt oldalon Beauty Breast nevű kapszula is kapható és még sok más: elég csak kicsit körbenézni a nagymelledlesz.hu-n, rengeteg természetes alapú gyógyszert ajánlanak.

Itt találtuk a B2UP nevű mellnövesztő rágót is, mely már nem csak a mellek megnagyobbításában, hanem a hosszabb orgazmus elérésében is segít. A mellpumpa is nagyobb kebleket ígér, de csak 1–1,5 év használat után. Ezt legalább olcsón be lehet szerezni – 2000 forint, persze van 120.000-ért is –, viszont ha hihetünk a személyes beszámolóknak, használata fájdalmas, és kék-zöld foltokkal is kell számolnunk.

A csodaszerek közül talán a legextrémebb – és egyben legártalmatlanabb – az a bolgár sör, melyről azt terjesztették, megnő tőle a mell. Úgy tűnik, tényleg bármit el lehet adni a nagyobb keblekre áhítozó nőknek.

Őssejt, feltöltés saját zsírral – működik, de ezt a technikát ritkán alkalmazzák

A saját zsírral való feltöltés nem új találmány: legalább 20 éve bevett szokás, hogy a páciens saját zsírjával töltenek fel olyan területeket, melyeken javítani szeretne. A mellen ez nem bevett műtét, mivel nagy növekedés nem érhető el vele és pár éve még nem volt bizonyított, hogy nem osztódik-e kórosan az így beültetett szövet.

Az őssejthasználat is ide tartozik, mivel felnőtteknél a legnagyobb arányban a zsírszövetekben fordulnak elő ilyen sejtek. Az még nem tisztázott, a mellbe fecskendezett zsír az őssejtek miatt tapad meg, vagy csak úgy magától, pár éve mégis felbukkantak olyan külföldi hírek, melyek szerint az őssejttel dúsított zsírszövet beültetés után képes osztódni, így ettől nő a mell.

A sebész véleménye: csodaszer nincs, műtét van

Megkérdeztünk egy plasztikai sebészt is a különféle műtét nélküli, vagy nagyobb vágással nem járó mellnövesztő beavatkozások hatékonyságáról. „Nem fog tőle nőni a mell, gyakorlatilag teljesen hatástalanok ezek a szerek. Némelyik gyógyszertárban is kapható, de volt már olyan páciensem, aki azzal jött, hogy kipróbált már ezt-azt, de nem nőtt a melle” – mondta Dr. Csuha Lajos, mikor a különféle gyógynövényes tablettákról és zselékről érdeklődtünk.

A mellpumpáról hasonlóan vélekedett: „Nincs értelme, soha nem is terjedt el” – mondta. A saját zsír mellbe ültetése azonban lehetséges és külföldön – ritkán – alkalmazott technika: egyetlen probléma, hogy nem ezzel lehet nagymértékben növelni a melleket.

„Zsírbeültetés 20 éve létezik: ez azt jelenti, hogy a páciens saját zsírját töltik vissza valamelyik testrészébe, akár a mellekbe. Az utóbbi években előkerült az őssejtek kérdése ezzel kapcsolatban. Máig nem tudni, hogy a mellbe injekciózott zsírszövet magától marad meg, vagy az őssejtek miatt. A saját zsír visszainjekciózása a mellbe egyre divatosabb, de nem veszi fel a versenyt a szilikonnal és Magyarországon senki nem is csinálja rutinszerűen. Ugyanis csak nagyon kevés, maximum 100-150 milliliternyi zsírszövetet lehet beinjekciózni, ez meg 100-ból 99 páciensnek nem lenne kielégítő: megnőne a mellük, de nem akkora mértékben, mint amit szeretnének” – mondta az orvos.