Szilviaként született, mégis Dávidnak érezte magát belül, ezért úgy döntött a 37 éves dunántúli férfi, hogy férfivé operáltatja magát. A nemátalakító műtétsorozat végére eltüntetik a melleit és működő péniszt kap. Egyébként párkapcsolatban él, van egy lánya is, akinek egyedülálló módon jogilag az anyja, de apaként neveli. Ilyenre Magyarországon még nem volt példa. Hosszú volt az út a kislányként sírva elbújástól a boldog férfilétig.

A statisztikák szerint százezer emberből körülbelül három-öt transzszexuális, azaz ellenkező neműnek érzi magát, mint amilyen testbe született. Jelen pillanatban ezer-ezerötszáz transznemű élhet Magyarországon, azonban nem mindegyikük akar nemi átalakító műtétet. A pécsi magánklinikán, ahol Szilvia a napokban úgynevezett péniszképző műtéten esett át, 30 és 50 főre tehető a transzneműek száma évente. Párszázan vannak azok, akik már átestek a műtéten, és akiket teljes mértékben átoperáltak.

Nagyajkakból herezacskó, a csiklóból makk készül

Dávid az elmúlt hónapokban már deréktól felfelé férfinek érezhette magát, azóta, amióta megtörtént az úgynevezett lecsupaszító műtét: eltávolították a méhét, a petefészkét és a melleit. “Amikor jó csajt látok, azt érzem, amit kell, csak nincs meg hozzá még a cerka” – mondta a Velvetnek a már herékkel, hímvesszővel a lába közt élő Dávid, aki felvállalja mindazt, amin keresztülmegy. A transzneműek közt sokan úgy gondolják, itthon ez kész öngyilkosság.

“A professzorral rengeteget beszéltem a herék kialakításáról, elmondása szerint a nők nagyajkai tulajdonképpen a férfiak herezacskójának felelnek meg, csak ugye a petefészek nem szállt le. A doktor úr abból fogja kialakítani a herezacskót. Még méretet is lehet választani, kinek, mekkora legyen, de ennek tulajdonképpen csak szépészeti, esztétikai funkciója lesz. Van arra is megoldás, hogy felálljon, amikor kell, az egyik here pumpálható lehet. A csikló a tesztoszteron hatására megnövekszik, a húgom is csak nézett, amikor az orvos mondta, hogy a csikló kifejletlen kuki. Kapom a tesztoszteront, amitől ez is megváltozik. Amikor fürödtem, láttam, hogy rendesen feje van. Olyan szinten működik, mint egy rendes pénisz, fel is áll, teljesen ugyanolyan. Ez biztosan megmarad a műtét után” – mondta.

Alig várja, hogy férfiként szexeljen

A napokban kezdődött műtétsorozat végén, körülbelül fél év múlva lesz képes Dávid teljes férfiként a szexuális együttlétre. Dávid ma már választhat, hogy a herénél pumpálhatót vagy a szilikonnal merevített péniszt szeretné, mindez csak pénz kérdése.

“A legolcsóbb is 300 000 forint fölötti, ez állandóan merev szilikonból van, de én nem ezt akarom. Jobb a pumpás, ennél az eljárásnál a herénél behelyeznek valamit. Egy-két nyomással feláll, de ezt nem úgy kell elképzelni, mintha gumimatracot fújna az ember, az aktus után ezt le lehet engedni. Ez milliós összeg feletti. Ez a magyar TS (transznemű - a szerk.) fiúk álma, az enyém is” – latolgatott Dávid. Dr. Tizedes György, aki a Pécsi Da Vinci Magánklinikán végzi a nemátalakító műtétet, Dávid hasi lebenyéből képezte a péniszt.

"Dávid óhaja az volt, hogy a későbbiekben közösülni is tudjon, ilyenkor megfelelő méretű, nagyságú és merevedésre hajlamos anyagot rakunk be, ez lesz a folytatás. Most jelen pillanatban a pénisze 90 %-osan kész, már csak a merevítő implantátumot kell beletenni. Férfi impotencia esetén ugyanezt az eljárást alkalmazzuk” – mondta a Velvetnek Dr. Tizedes, aki szerint a plasztikai sebészet összes trükkje szükséges ahhoz, hogy a pénisz megfelelő módon működni tudjon, és küllemre is természetes hatása legyen.

Méretes péniszt kapott Szilvia

"Ő határozott szándékkal állt elő, ebbe beleértve a fütyi méretét is, amit viccesen mondott, de aztán a természet úgy adta, hogy kreáltunk neki egy szép, méretes fütyit" – tette hozzá a plasztikai sebész. A művi úton kreált pénisszel a Szilviből lett Dávid orgazmuskészsége megmarad, azonban utódnemzésre, spermák termelésére alkalmatlan lesz. Mostantól a  legelső lépés a legnagyobb: péniszképzést, hereképzést, hüvelykiirtást és húgycsőképzést végeznek rajta az orvosok. Kockázati tényezőként később fekélyesedés, elzáródás is felléphet, de részleges vagy teljes szövetelhalás is lehetséges.

A durván hangzó műtétsorozatban figyelnek a kényelmi részletekre is: Dávid kiválaszthatja, milyen színű makkot szeretne, mert a műtétsorozat részei a makktetoválás és makkplasztika is. Dávid azonban alig várta, hogy teljes szerszámmal a lába között ébredjen fel, ahogy módja lesz rá, ki is próbálja. Mindeddig ugyanis soha nem akarta, hogy női partnerei hozzányúljanak, de ez a műtét után meg fog változni. “Nem engedem, hogy az én utálatos testemhez hozzáérjen a szerelmem. Férfiként alig várnám, mindenféle módon” – nyilatkozta a Velvetnek.

Papírja van róla, hogy Dávidként a lánya anyja

Persze a nemváltoztatás nem csak egy drága, hosszú és kockázatos műtétsorozat. Dávid esetében legalább akkora feladat volt az egyébként viszonylag egyszerű jogi, névváltoztatási procedúrán átesni, mert anyaként akart nemet váltani. A 37 éves K. Szilvia idén február óta hivatalosan is Dávidként éli az életét 14 éves lányával, barátnőjével és annak gyerekével, heteroszexuális családként.

A női testbe férfi identitással született Dávid mindössze pár éve jött rá arra, akkor lehet hű önmagához, ha teljes értékű férfivé operálják. Az ehhez szükséges első lépés a jogi procedúra, amikor megváltoztatja a nevét. Ahhoz, hogy az egészségügyi minisztérium engedélyt adjon a nemváltó műtétre és a névváltoztatásra, két különböző orvosi szakvéleményre van szükség. K. Dávidnak a pszichiáterekkel nem akadt problémája, azonban a névváltoztatáshoz szükséges kérelem benyújtásakor kiderült, ahogy átírják a nevét, jogilag megszűnik nőként, anyaként létezni, ezzel pedig elveszítheti 14 éves lányát.

“Átirattam a papírjaimat, beadtam a gyámügyhöz, ahol megkérdezték, tisztában vagyok-e azzal, hogy elvehetik a gyerekemet. Mondtam, hogy akkor lemondok a húgom javára a gyerekről, de aztán azt válaszolták, ebbe bele kell egyeznie az apának. A gyámügyes ügyintéző végül azt mondta, várjunk ezzel, mert ilyen esetük még nem volt, ők sincsenek ezzel tisztában. Később még egy hivatalos szervhez elkerült a papírom, és most már van egy papírom arról is, hogy ő a lányom, rajta a korábbi nevemmel és a mostanival. Ezt majd vinnem kell, amikor beíratom a lányomat az iskolába” – nyilatkozta a Velvetnek a transznemű K. Dávid, akin a napokban péniszképző műtétet hajtottak végre. Hozzátette, ha kellett volna, várt volna a férfivé válással mindaddig, amíg a lánya nagykorú lesz, ugyanis legalább annyira szereti a gyerekét, mint az új testét, amire már gyerekkora óta vágyik.

Nincs jogszabály az átalakításra, a névváltozatás egyszerű

A transzszexualitáshoz kapcsolódó nemváltoztató műtétnek eddig nem volt jogi szabályozása Magyarországon, de ez hamarosan megváltozik. A Velvet úgy tudja, az egészségügyi minisztériumban már van egy protokoll-tervezet arról, hogy egyáltalán a transzszexuális műtétek milyen körülmények között, hol végezhetők el, milyen szakmai háttérrel. "Ennek eddig nem volt jogszabálya, de voltak rendelkezések. Érdekes módon a névváltoztatás Magyarországon az EU-n belül a legegyszerűbb, csak egy pszichológiai és egy pszichiáteri papír kell hozzá. Nevet is és anyakönyvi kivonatot is bárki ezen papírok birtokában el tud intézni" – nyilatkozta a Velvetnek Dr .Tizedes György, a pécsi Da Vinci Klinika igazgatója, aki a műtétet is végezte.

Hozzátette, a műtét költsége 500 000 Ft-tól egymillió forintig is terjedhet műtétenként. Külföldön ez a műtét akár ennek a tízszeresébe is kerül, tízmilliós összeget jelenthet, bár ott sokrétűbb az átalakítás,  logopédus és stylist is segít abban, hogy valaki tökéletesen átalakuljon.

Évekig azt hitte, leszbikus, majd rájött, nem tartozik közéjük

K. Dávid egészen 35 éves koráig abban a hitben élt, hogy talán leszbikus, bár nem érezte soha önmagát nőnek, a nők tetszettek neki. Elmondása szerint egészen kisgyerekkorától fogva a lányokat szerette, és a lányok is őt, inges fiúnak, babaarcú fiúnak becézték és szerelmes levelekkel bombázták.

“Azt hittem, hogy leszbikus vagyok, csak olyan leszbikus, aki nem szereti, ha a partnere próbálja őt simogatni. Elég sokáig hittem ezt, és nem vártam el, hogy hozzám nyúljon a szerelmem. Nem is szerettek volna, férfiként szerettek, én pedig eltüntettem a nyomokat. Találkoztam leszbikus párokkal, 35 éves koromban elmentünk meleg bulikba, és rájöttem, hogy sehova nem tudok beállni, se a leszbikusok közé, se a melegek közé. Elmesélték a leszbikus párok, hogy mit csinálnak egymással, én azonban csak adom az örömöt, nem várom el, hogy hozzám érjen a partnerem. Nem, mert ő hetero nő" – mondta Dávid, aki csak pár éve ismerte meg a transzszexualitás fogalmát: "Sokáig nem tudtam, hogy ilyen van, hogy transzszexuális.”

"Ki voltam akadva, hogy a férjem szexelni akar"

Dávid, amióta csak az eszét tudja, mindig is fiúnak érezte magát, próbálta titkolni a testét, mert szégyellte, hogy biológiailag nő. Emlékei szerint ötéves korában odállt a családja elé, és segítséget kért tőlük, azt kérte, hadd legyen fiú. “Ötévesen egy fiú nem megy oda, hogy rossz testbe születtem, segítsetek. Azt mondták, hogy majd a kutyának az izéjét meg odavarrjuk. A mai napig emlékszem erre. Az egész család ezen nevetett, most, 37 évesen is emlékszem erre. Nem kaptam segítséget, de megértem őket” – meséli. Egészen 36 évig élt Szilviként, fiús, sportosan öltözködő nőként,  aki a melleit fáslival és szűk trikókkal nyomta le. Tizenhat éves korában szerelmes lett egy lányba, akit a varrónő tanfolyamon ismert meg.

Kapcsolatuk 22 éves korában véget ért, Dávid ekkor akart először öngyilkos lenni. Akkori barátnője ugyanis azért hagyta el, mert gyereket akart. Dávid később férjhez ment, egyrészt a szerelmi csalódás miatt, másrészt az egyre erősödő családi nyomás miatt. “Nem élveztem az együttlétet, próbáltam kikerülni a férjemmel. Abba a szülők és az emberek elvárásai hajszoltak bele, hogy férjhez kell menni. Ki voltam akadva, hogy szexelni akar. Elszívtam előtte fél doboz cigit, mondogattam magamnak, hogy ezt meg kell tennem. Ugye ez a dolga egy asszonynak. Kérdezte, hogy jó volt-e, mondtam, hogy nekem ugyan nem. Meg is történt, az első együttlét után azonnal terhes lettem, szűzen mentem férjhez 22 évesen, a férjem akkor volt 17 éves." Dávid akkor lelkileg úgy érezte, a halál szélén áll, meg akarta ölni magát, el akarta vetetni a gyerekét, de édesanyja kérésére megtartotta. A lánya 11 éves volt, amikor odaállt anyja elé, és rákérdezett, leszbikus-e. A 14 éves lány ma már teljesen elfogadja anyját, a műtétsorozatban végig támogatja őt.

Ma már támogatja a családja

"Volt egy olyan korszakom, amikor nagyon ki voltam bukva emiatt, inkább az érzelmeimre hallgattam. Az volt bennem, hogy hol van a régi anyu, nem tudtam felfogni, mi a helyzet. A nőiesebb anyu, a hosszú hajú anyu, az az időszak hiányzott, amikor még apuval volt. Az hiányzott, hogy legyen egy anyukám, egy apukám és én legyek a központban. Ő próbálta ezt a helyzetet titkolni, a barátnőjének soha egy puszit nem adott előttem, erre mindig odafigyelt" – nyilatkozta a Velvetnek Dávid 14 éves lánya, aki csak idegenek előtt hívja Dávidnak az anyját, egyébként anyunak szólítja és ez a műtét után is így lesz. Dávid édesanyja mára megbékélt lánya állapotával, a Velvetnek elmondta, soha nem látta lányát boldognak.

"Kiskorában elvittem orvoshoz, akkor azt mondták, nem fogok tudni vele mit csinálni. A kedvemért férjhez ment, ilyen szempontból jó, hogy lett egy gyönyörű kislánya. De soha nem láttam őt boldognak. Kiskorában felöltöztettük kislányruhába, bebújt a gázórához és két órán át sírt. Gyakorlatilag börtönben élt" – nyilatkozta Dávid édesanyja, aki a férje előtt titkolta, hogy elsőszülött lánya a nőkhöz vonzódik. "A lelkemet töri össze a tudat, hogy szabdalják, műtik. De ha boldog lesz, az nekem is öröm lesz."