Akárcsak Magyarországon, az Egyesült Államokban is túlzsúfoltság jellemzi az állatmenhelyeket, és emiatt bizonyos helyeken néha elaltatják a kutyák, macskák egy részét. Ez lett a sorsa Andreának is, akiért 30 napon át nem jelentkeztek gazdái: több macskával együtt gázkamrába került. Mivel az első próbálkozás után még voltak életjelei, újból berakták. Ezúttal úgy tűnt, hogy valóban elpusztult, és csak azután derült ki, hogy még mindig életben van, miután egy zacskóba csomagolva hűtőkamrában helyezték el.

Andrea, a macska igazi túlélő, egy utahi menhelyen ugyanis kétszer is megpróbálták elaltatni, mégis életben maradt, és most arra vár, hogy valaki hazavigye – írja a Salt Lake City Tribune. A fehér zoknis kóbor állat 30 napig várt arra West Valley City egyik állatmenhelyén, hogy eredeti gazdái érte menjenek. Aaron Crim, az önkormányzat kommunikációs munkatársa szerint egyébként biztos, hogy Andrea nem kóbor macskaként látta meg a napvilágot, mert hozzá van szokva az emberek társaságához, és látszik, hogy foglalkoztak vele. Sajnos a férőhelyek elfogytak, az illetékesek úgy döntöttek, hogy több társával együtt őt is el kell altatni.

Csütörtökön berakták a menhely gázkamrájába, hogy elaltassák, de mivel még az eljárás után is életjeleket mutatott, újra behelyezték. A második alkalom után már úgy tűnt, hogy az állat elpusztult, így egy műanyag zsákba pakolták, azt pedig elhelyezték a hűtőkamrában. Negyvenöt percel később, amikor egy kutyát akartak berakni a fagyasztóba, észrevették, hogy a macska még mindig él: ekkor a személyzet úgy döntött, nem próbálkoznak többé az elaltatásával, hiszen szemmel láthatóan óriási benne az élni akarás.  „Nem voltak életjelek, azonban idővel mégis magához tért” – nyilatkozta Crim, aki hozzátette, hogy a munkatársai nem hibáztak, mindenben követték az előírásokat. „A gázkamra is rendesen működött. Andreával együtt más macskákat is el kellett altatnunk, de csak ő élte túl”  - állítja.

A macska jelenleg az egyik önkéntesnél van, és remélik, hogy hamarosan találnak valakit, aki hajlandó örökbe fogadni. „Amikor elhozták hozzánk, nem tudott rendesen járni. Amikor rátaláltak a hűtőkamrában, hányt és maga alá csinált, de azóta rendbe jött, teljesen egészségesnek tűnik” – nyilatkozta Andrea ideiglenes nevelőszülője, Janita Coombs. Természetesen arra kér mindenkit, hogy ha lehet, akkor menhelyi állatot válasszanak házi kedvencnek, és ne feledkezzenek meg az ivartalanításról sem, hiszen így jóval kevesebb kutyát, illetve macskát kell majd elaltatni. A No More Homeless Pets Utah adatai szerint tavaly körülbelül 30 ezer állatot kellett elaltatni, és körülbelül 25 ezret fogadtak örökbe.

A menhelyek túlzsúfoltsága itthon is komoly gondot okoz, az Illatos úton például rendre több kutya van, mint férőhely, ezért rendszeresen vannak örökbefogadó napok az olyan időszakok előtt, amikor valószínűsíthetően újabb nagyszámú állat érkezik. Kozma Tamás főállatorvos 2009-es látogatásunkkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben az Illatos út nem a hozzájuk került állatok elaltatásáról szól, mivel nekik is az a céljuk, hogy minél több kutya kerüljön szerető családhoz, ez jelenti számukra a sikerélményt. A telepen csak végszükség esetén altatnak, és általában olyan kutyák jutnak erre a sorsra, melyek vagy túl öregek, vagy túl betegek, vagy túl agresszívak ahhoz, hogy esélyük legyen gazdát találni. Az Illatos úton egyébként a befogott állatokat 14 napon át csak az eredeti gazdának adhatják ki, ezt követően adható örökbe más személynek.