Ugur Acar, egy török fiatal 19 éves korában végre megtudta, milyen a borotválkozás. Acar arca 40 napos korában torzult el teljesen egy tűzben, nemrég új arcot ültettek be neki. Az első hetekben viszont nem nyúlhatott arcához, ezért kinőtt a szakálla.

Ugur Acar, egy 19 éves török fiatal arca negyvennapos korában teljesen eltorzult egy tűzben, és közel két évtizedet kellett arra várnia, hogy új arcot kaphasson. A várakozás végül megérte, Acar lett Törökország első, teljes arcátültetésen átesett embere – írja a Daily Mail.

Az operáció jól sikerült, Acar szervezete befogadta a 39 éves donorarcot. Olyannyira, hogy a szakálla is elkezdett kinőni, amit viszont nem vághatott le. A műtét után hetekig nem volt szabad az arcához érni.

Az Akdeniz orvosi egyetem kórházában megműtött férfi a napokban sajtótájékoztatót tartott, megmutatta, hogy milyen szépen gyógyul. A beszámolóra viszont szépen felkészült, az orvosai megborotválták a hetek alatt kis szakállat növesztett férfit.

“Mindent köszönök az orvosaimnak, jobban nem is lehetnék” – mondta Acar a sajtótájékoztatón. A férfi még fél éven keresztül nem használhatja az arcizmait, ennyi idő kell az idegeknek, hogy felépüljenek a műtét után. “Fél év múlva nevethet, sírhat, dühönghet, oké?” – mondta egyik orvosa Acarnak.

A középkorú arcú fiatalt lélekben régóta készítik a beavatkozásra, így nem volt szüksége pszichológusi, pszichiátriai kezelésre a műtét után. “Itt vagyunk a biztonság kedvéért, és itt is leszünk, próbáljuk majd az új életéhez szoktatni, beszélni fogunk vele a problémáiról, ha lesznek problémái” – mondta Israfil Kurtcepe, az egyetemi kórház rektora.

Acar arra panaszkodott, hogy nehezen talál munkát, ezért is döntött többek között amellett, hogy megműtteti arcát, ráadásul a gyerekek is rettegtek tőle.

“Elegem volt az életemből, úgyhogy eljöttem a falumból, és a városban kerestem kórházat, hogy megműtsék az arcom. Volt néhány műtétem Isztambulban, de ezek nem sikerültek. Kayseri volt a következő állomás, aztán Ankara következett, ahol találkoztam Dr. Ömerrel, aki meggyőzött, hogy megvalósítható a műtét. Úgyhogy, most itt vagyok” – mondta Acar a sajtótájékoztatón.

Az egyetem egyébként munkát ajánlott a 19 éves férfinek, azt nem pontosították, hogy mit. A műtéte január 21-én volt, vagyis alig egy hónap alatt annyira jól lett, hogy nyilatkozni is tudott. A várakozások szerint a lehetőségekhez képest még idén teljesen fel fog épülni.

Acaré volt a huszadik arcátültetés, amit a 2005-ös első óta végrehajtottak. Volt olyan, aki azért kapott új arcot, mert fejbe lőtte a férje, volt olyan, akit csimpánz marcangolt szét. Volt olyan, akinek áram égette le az arcát , és olyan is, akinek betegség miatt volt szüksége új arcra.