Nem kezdhették meg még a kulcsi gyilkosságokkal gyanúsított H. Csanád Jutas elmeorvosi szakértői vizsgálatát ügyvédje szerint. Az eddigi hírekkel ellentétben a férfit kezelés végett szállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézetbe. Ha később kényszergyógykezelésre ítélnék a férfit, gyógyulása esetén utána bármikor szabadon engedhetnék.

Nem azért került az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézetbe (IMEI-be) a kulcsi gyilkosságokkal gyanúsított H. Csanád Jutas, mert az elmeállapotát vizsgálják, hanem kezelésre van szüksége - mondta el a Velvetnek a férfi kirendelt védője, Hortobágyi Tibor. Az ügyvéd ezt a Fejér Megyei Főügyészségtől tudta meg. Hozzátette, eredetileg sem az IMEI volt kijelölve a vizsgálatokra.

Az augusztus 8-ig meghosszabbított előzetes letartóztatású H. Csanád Jutasról korábban épp azok a hírek jelentek meg a lapokban, hogy az igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatokat végzik rajta az IMEI-ben. Ezek a vizsgálatok döntik majd el, hogy a négy ember megölésével is gyanúsított férfi börtönbüntetésre vagy kényszergyógykezelésre számíthat az ítélethirdetéskor.

Hortobágyi Tibor kérdésünkre elmondta, hogy ha védencét nem találják beszámíthatónak, akkor annak függvényében szabják ki rá a kényszergyógykezelést, hogy mennyire súlyos az elkövetett bűncselekmény. Ha például életfogytiglani büntetési tétele lehet egy bűncselekménynek, akkor akár 20 évnyi kényszergyógykezelésre is ítélhetik őt. Közben persze megállapíthatják róla a szakértők, hogy gyógyult, ekkor ezt jelezhetik a gyógykezelést elrendelő bíróság felé. Ha a vélemény megalapozott, a bíróság szabadon engedheti a férfit. Ha a 20 év letelik, akkor indokolt esetben tovább folytathatják a kezelését egy normális, polgári intézetben.

MI az IMEI?

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézet Budapesten, a Kozma utcai börtön területén található. Ide szállítják kényszergyógykezelésre az egész országból azokat a bűnelkövetőket, akik súlyos, akár erőszakos bűncselekményért felelnek. Az [origo] 2010-es riportja szerint elég nehéz kikerülni innen, hiába a félévenkénti kötelező felülvizsgálat.

H. Csanáddal ügyvédje egyébként egy hónapja nem tudott találkozni, mivel a férfit többször is átszállították. Járt a Székesfehérvári Büntetésvégrehajtási Intézetben, a tököli rabkórházban, most pedig az IMEI-ben kezelik. Korábban a gyanúsított ügyvédje azt nyilatkozta, a tettét meg nem bánó férfi négyszemközti beszélgetéseik során teljesen normálisnak tűnt.

Április 6-án holtan találtak négy embert egy családi házban és a mellette lévő kertben a Fejér megyei Kulcson. Még aznap elfogták a család legfiatalabb tagját, a 23 éves H. Csanád Jutast, aki azonnal beismerte a gyilkosságokat. Két másik családtagját és egy ismerőst is súlyosan megsebesített, ők már távozhattak a kórházból, de sok műtét vár még rájuk.