Egyedül raboskodik az előzetesben a kulcsi gyilkosság gyanúsítottja, H. Csanád Jutas. A négy ember megölése után megbánást nem tanúsító férfi ügyvédje, Hortobágyi Tibor szerint normálisnak tűnik, így egyre nehezebb elképzelni, hogy mi lesz az elmeorvosi szakértői véleményben. A védő elmondta még, meglepetésként érte, amikor kiderült, őt jelölték ki a férfi védőjének.

"Egyszerű dolgom nem lesz" – mondta a Velvetnek a kulcsi gyilkosságokkal gyanúsított H. Csanád Jutas kirendelt védője, Hortobágyi Tibor ügyvéd szerdán. A férfi ugyanis gyakorlatilag részletesen elismerte a pénteki családi mészárlást, így Hortobágyi szerint a védelem már csak az elmeorvosi szakértői vizsgálat eredményében bízhat.

Kérdésünkre elmondta, négyszemközti beszélgetéseik közben semmilyen mentális probléma nem látszott a gyanúsítotton. "Ha beszél vele bárki, nem tud mást leszűrni, csak azt, hogy normális" – nyilatkozta az ügyvéd. Szerinte a megnyugodott, de elfáradt H. Csanád úgy beszél, mintha "mi sem történt volna".

Hortobágyi Tibor szerint a védelem építhet még a már említett részletes beismerő vallomásra, illetve arra, hogy ezzel nagyban segítette a nyomozás haladását. Enyhítő körülmény lehet még H. Csanád büntetlen előélete is.

Egyedül a cellában

H. Csanádot még vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba, ügyvédje szerint a Fejér Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben raboskodik. A cellájában egyedül van, nem valószínű, hogy tudna érintkezni a többi fogvatartottal, így nem tudhattuk meg, ők hogy kezelik új rabtársukat.

"Nem tudtam, mi miatt kell bemennem a kapitányságra" – mondta  Hortobágyi Tibor a gyilkosság napjáról, és védőként való kirendeléséről. Elmondása szerint egész nap úton volt, így a kulcsi gyilkosságról se rádióból, se tévéből nem értesült. Késő délután hívták be a rendőrségre, mivel ő volt az ügyeletes ügyvéd, akit ilyenkor kirendelhetnek védőnek (ha 5 év szabadságvesztés feletti büntetési tételű bűncselekményről van szó). "Meglepetésként ért, milyen ügyhöz rendeltek ki" – mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy először csak annyit tudott, emberölésről van szó.

Iszonyatos péntek

A múlt héten példátlan családi tragédia történt a Dunaújvárostól északra fekvő Kulcs községben, ahol egy többgenerációs családi házban három holttestre és két súlyos sebesültre bukkantak. Korábban a szomszédok értesítették a rendőrséget, hogy gyilkosság történt. A gyanú hamar a nagycsalád egyik fiúgyermekére, a 23 éves H. Csanád Jutasra terelődött, akit a pénteki nap folyamán fogtak el egy bokros-lápos területen.

Később beismerte a tettét, és részletesen, megbánást nem tanúsítva elmondta a rendőröknek, hogyan végzett különös kegyetlenséggel a kertben a bátyjával, majd a házban két nagyszülőjével és apjával, illetve sebesítette meg anyját és nővérét. A ház előtt ezután összefutott a nővére barátjával, akivel dulakodni kezdett, mindketten megsérültek, majd H. Csanád elmenekült. A sérültek állapota azóta sokat javult. A falut sokkolta az esemény, a helyiekkel készült riportunkat itt olvashatja.