Úgy tűnik, a tette miatti lelkiismeret-furdalásba roppant bele az elmegyógyintézetbe szállított kulcsi gyanúsított, H. Csanád Jutas. Ügyvédje szerint ugyanakkor nem igaz a sajtóhír, miszerint a magánzárkát nem bírja elviselni. Épp ellenkezőleg, a teljes külvilágot ki akarja zárni, nem kér a sajtóból, sem a rokoni látogatókból.

"Belátta, hogy mit tett, és meg akar gyógyulni" - mondta a kulcsi gyilkosságokkal gyanúsított H. Csanád Jutasról védője, Hortobágyi Tibor a Velvetnek. A védencével egy hónap után először beszélni tudó ügyvéd szerint ez az egyik oka, hogy - ahogy azt korábban megírtuk - elmegyógyintézetbe került az ámokfutással gyanúsított férfi. H. Csanád változatlanul az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézetben, a Kozma utcában van - Hortobágyi szerint eleve ezt a helyszínt jelölte ki a Székesfehérvári Városi Bíróság az augusztus 8-ig meghosszabbított előzetes letartóztatásának letöltésére.

"A lelkiismeret-furdalás hatására alakult ki benne", hogy mit tett, egy hosszú folyamat eredménye volt mindez - magyarázta az ügyvéd, miért kérte maga H. Csanád a kezelést. Jelenleg gyógyszerekkel kezelik őt, illetve sűrűn látogatják orvosok is. Mindemellett a korábbi hírekkel ellentétben zajlik az igazságügyi elmeorvos szakértői megfigyelése is - tette hozzá Hortobágyi. Szerinte a mostani helyzet nem befolyásolhatja a szakértők véleményét, mivel nekik azt kell vizsgálniuk, milyen elmeállapotban lehetett H. Csanád a mészárlás idején.

A védőügyvéd a Blikk azon értesülését viszont tagadta, miszerint H. Csanádot a magánzárka törte volna meg. Szerinte a férfi egyáltalán nem kíváncsi a külvilágra, nem akar se tévét, se újságot látni, sőt attól is elzárkózik még, hogy a rokonaival találkozzon. Hortobágyi nem is tud róla, hogy bármely rokona látni akarta volna őt börtönbe kerülése óta. Az sem igaz, hogy H. Csanád nem kommunikál a kihallgatásokon kívül senkivel - tette hozzá ügyvédje.

Április 6-án holtan találtak négy embert egy családi házban és a mellette lévő kertben a Fejér megyei Kulcson. Még aznap elfogták a család legfiatalabb tagját, a 23 éves H. Csanád Jutast, aki azonnal beismerte a gyilkosságokat. Két másik családtagját és egy ismerőst is súlyosan megsebesített, ők már távozhattak a kórházból. Ha H. Csanádot esetleg kényszergyógykezelésre ítélik, akkor legfeljebb 20 évre kerülhet erre szakosodott intézetbe.